Nieuws

Zeewolde nodigt deze winter Varend Erfgoed uit.

De Gemeente Zeewolde nodigt schepen van het Varend Erfgoed uit om tussen 19 november 2022 en 31 maart 2023 een aantal weken door te brengen in de haven van Zeewolde, bekend van de zomerse Havendagen.

Uit publicaties blijkt, dat er meer interesse komt bij recreanten om het jaar rond door te varen, zo ook bij het Varend Erfgoed. Enerzijds heeft dat te maken met de klimaatverandering, immers na 16 oktober j.l. hebben we nog vele mooie dagen gehad, dus hoezo Winterbediening van Kunstwerken? Anderzijds is er meer vrije tijd vanaf een bepaalde leeftijd van de eigenaren en dus wil men zolang het water niet hard wordt, gewoon blijven varen.

Onder Varend Erfgoed wordt verstaan Historische Bedrijfsvaartuigen zoals sleepboten, dienstvaartuigen, kotters en tjalken, klippers en beurtvaarders. En aan die eigenaren is er de keuze, men verblijft 1, of 2 of meer weken in deze haven, waar voor stroom, sanitaire stop, drinkwater en afvalstorting wordt gezorgd.
Vanuit de gemeente wordt nog nagedacht om de schepen, die binnenlopen “Leen”-lampen ter beschikking te stellen, maar die moeten dan wel dagelijks ’s avonds branden.

Dus vindt U het ook zo jammer dat uw Varend Erfgoed zo’n hele winter ongebruikt ligt? Ga nu provianderen en stoom dan op naar Zeewolde.
Schepen kunnen zich aanmelden met een foto via een mail aan ijsbreker.walvis@kpnmail.nl
De Gemeente Zeewolde heeft de regie, dus de beoordeling is aan de gemeente Zeewolde, die daarbij wordt geadviseerd door een tweetal Erfgoed-kenners.

Afbeelding: de haven in Zeewolde tijdens de havendagen