Eén van de eerste vrouwelijke charterschippers overleden

Op 17 november is Janneke Boertjens, schipper van de klipper ‘Nijverheid’ uit Stavoren, op 82 jarige leeftijd overleden. Zij was een van de charterschippers van het eerste uur en misschien wel de eerste vrouwelijke charterschipper.

Janneke is als schipperskind geboren in Lemmer. Haar ouders kochten, nadat zij uit de vrachtvaart kwamen, een houten schip. Dit werd in Langweer op het droge gezet, en geëxploiteerd als Hotel-Restaurantschip ‘De Alve Marren’. Het gastvrouwschap aan boord werd er al van jongs af aan met de paplepel ingegoten!

Later zou Janneke, samen met haar toenmalig echtgenoot Hans Knoors en hun drie kinderen, op verschillende schepen wonen en werken. In het begin van de 70er jaren voer het gezin met hun boltjalk de ‘Linquenda’ naar Parijs om daar het schip te verkopen. Met de opbrengst hiervan schaften zij de klipper ‘De Nijverheid’ aan. Ze brachten haar weer onder zeil en begonnen met gasten te varen.

Klipper Nijverheid

Begin jaren 80 scheidden Janneke en Hans. Hans ging verder op ‘Klipper Anna’ en Janneke bleef op de ‘Nijverheid’. Zij belandde meteen in het diepe; ze wilde blijven varen en moest zich zodoende alle kneepjes van het vak eigen zien te maken. Daarnaast had zij ook nog eens de zorg voor en de opvoeding van haar kinderen!

Het was voor Janneke en haar kinderen best een moeilijke tijd. De aandacht voor de kinderen schoot er nog wel eens bij in en het was hard werken. Het was voor Janneke een hele uitdaging om, zeker in die tijd, als vrouwelijke schipper haar weg te vinden. Maar ze zette door en genoot van het zeilen met gasten!

Haar grote voorbeeld en inspiratiebron was haar Zeeuwse grootmoeder Jannetje Boertjens, naar wie Janneke ook vernoemd was. Toen Jannetjes man opgenomen werd in een instelling voer zij alleen verder met hun vrachtschip, waarbij zij ook nog eens de zorg voor haar 4 kinderen had!

Ook Janneke zette door en behaalde haar diploma’s aan de Zeevaartschool Enkhuizen. En net als haar oma destijds, inspireerde Janneke later een reeks beginnende vrouwelijke schippers. Janneke regelde geheel zelfstandig alle boekingen, reclame en administratie. Ook verzorgde zij zelf catering aan boord. De laatste 20 jaar, tot 2015, voer ze samen met Rob Zwart, die het schip altijd tiptop heeft onderhouden. Ze bouwde het varen langzamerhand af. Ze zeilde nog een paar reisjes per jaar met haar vaste klanten en ze verleende in Stavoren logies en ontbijt aan boord.

Janneke had zich verzoend met haar naderende einde:

“Ik heb een mooi en goed leven gehad!”

Tekst en foto: Fransje Smit