Nieuws

Eindelijk weer los Strontweek Workum

De herfstvakantie in het Friese Workum wordt eindelijk weer als vanouds; met de authentieke Strontweek van 14 t/m 23 oktober. Het idee van “de oefening onder zeil” is afkomstig van Reid de Jong. Deze laatste vuurtorenwachter van Workum hield met heel zijn hart van het Friese water. In november 2020 overleed Reid op 86-jarige leeftijd. Hij organiseerde de eerste Strontrace, Beurtveer en de Visserij om de vrachtvaart onder zeil in ere te houden. In de loop der jaren groeide het uit tot de nu bekende Strontweek met de maritieme evenementen Strontrace, Beurtveer, Visserijdagen, Liereliet, Klompzeilen en de Markt. Niet voor niets staat de Strontweek in de inventaris van het Immaterieel erfgoed. “Als voorzitter van het Zeilvaartcollege wordt dit mijn eerste echte Strontweek. We hebben er zo’n zin in,” zegt Klaas de Bok.

“Zeilend worden de netten uitgezet en binnengehaald. Jagend en bomend worden de boten de havens in en uit gevaren zonder gebruik van motor. De vissers gebruiken hergebruikte nylon netten, die iedere keer weer versteld worden. De maaswijdte is groter dan verplicht, zodat ondermaatse, te jonge vis er doorheen zwemt. Er wordt niet op paling gevist omdat die beschermd is. Het visgebied valt onder Natura 2000 en daarom krijgen alle vissers een kaart mee met de beschermede natuurgebieden. Met deze manier van vissen sluiten de leden van de Visserij Vereniging Workum al 40 jaar naadloos aan bij het duurzame motto”, aldus Job Jager, voorzitter van de Visserijvereniging.

Tradities herleven.
Jantien Milders-Lubbert, voorzitter Vereniging Zeilvracht vult aan; ”Net als iedereen zijn we erg blij, dat we dit jaar onze stoere zeilevenementen weer zonder beperkende maatregelen kunnen organiseren. Én we zijn versterkt met nieuwe vrijwilligers die het Beurtveer en de Strontrace een warm hart toedragen. Samen zetten wij de schouders eronder om van één van de laatste echte zeilavonturen die je in Nederland kunt beleven weer een succes te maken. Ik wens iedereen een prachtige 49e editie van de Strontweek toe, dat wordt de 50e volgend jaar ook zeker!”

Meer info via: www.strontweek.nl.

Afbeelding: Vertrek van de visserij op maandagmiddag, 2014, © WvD