Nieuws

Eerste lustrum voor ‘Zwartsluis onder Zeil’

Zwartsluis onder Zeil is de tweejaarlijkse tegenhanger van de Nationale Sleepbootdagen en is inmiddels een vast punt op de evenementenkalender van de gemeente Zwartewaterland. De vijfde editie van Zwartsluis onder Zeil vindt plaats rond Hemelvaartsdag, van donderdag 30 mei t/m 2 juni 2019. Een evenement dat verwijst naar het maritieme heden en verleden van het dorp Zwartsluis in de Kop van Overijssel. U kunt het martieme feest meebeleven.

De organisatie hoopt dit jaar opnieuw op ongeveer 25.000 bezoekers “Maar alles staat en valt met het weer”, zegt Marjan Blomsma van de organisatie. 

Welkom!
Woensdag 29 mei, vanaf 14.00 uur melden de meeste schepen (ronde- en platbodemjachten van de VSRP (Vereniging van Vrienden van het Stamboek Ronde & Platbodemjachten) en de SKVR (Schipperskring Kooyman&de Vries en Van Rijnsoever) in het dorp. Tegen de avond liggen de meeste schepen afgemeerd aan de Handelskade en worden de opvarenden bij het Botterhuus onthaald op een welkomstborrel. De dagen daarna doen ze onder meer mee aan zeilwedstrijden (het match racen). Bezoekers kunnen uiteraard ook rondvaarten maken.

Maritiem
Die bijzondere sfeer is voelbaar tijdens Zwartsluis onder Zeil dat eens in de twee jaar op de kalender staat. In de andere jaren is Zwartsluis het decor voor de Nationale Sleepbootdagen. Op beide evenementen komen tienduizenden bezoekers af. Daaronder veel toeristen en dagjesmensen die het bijzondere gebied rondom het dorp ontdekken. Zwartsluis ligt aan het brede Zwartewater en het Meppelerdiep én is de toegangspoort tot Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Programma
Buiten de schepen om zijn er ook veel klassieke auto’s aanwezig in Zwartsluis. De leden van de Historische Automobiel Vereniging, HAV maken een rondrit door de omgeving. Uiteraard is er een uitgebreid omlijstend programma in het centrum van Zwartsluis.

Lees het gehele artikel op de bron: Zwartewaterkrant