Regels voor sleepboten deels hersteld

In het Binnenvaartbesluit stond een vervelende fout, waardoor volgens de letter van de wet elk schip dat een ander sleept viel onder definitie van een ‘sleepboot’. Ook een plezierjacht dat een bijboot sleepte was volgens die bepaling een sleepboot. Met als gevolg dat alle regels voor sleepboten op dat moment ook van toepassing waren op dat slepende schip. Dus groot vaarbewijs en het schip gekeurd en gecertificeerd (CvO). Omdat dit eigenlijk niet de bedoeling was had de minister al besloten niet op dit punt te handhaven.

Vervolgens heeft het even geduurd maar nu is artikel 6C van het Binnenvaartbesluit aangepast. Een sleepboot moet alleen nog een certificaat hebben als die bedoeld is een ander Certificaat plichtig vaartuig te slepen of daarvoor worden gebruikt. Een sleepboot die als pleziervaartuig gebruikt wordt en een klein schip sleept is volgens artikel 6C nu geen sleepboot en hoeft niet aan de certificeringsregels voor een sleepboot te voldoen. Een sleepbootje van bijvoorbeeld Scouting die een aantal zeilvletten sleept en het plezierjacht met een bijboot op sleeptouw is volgens de nieuwe regel geen sleepboot meer.

Overigens mag een CvO plichtig vaartuig wel door iedere vaartuig naar de dichtstbijzijnde afmeerplek worden gebracht als er sprake is van gevaar voor schip of bemanning.

Lees het gehele artikel op de bron: Vaarwijzer