Nieuws

Drieluik over de Strontweek: de Visserijweek

FVEN
EOC

In de Scheepspost en Zeepost verschijnt de komende tijd een drieluik over de Strontweek. “Strontweek” is de verzamelnaam van een aantal maritieme evenementen in Workum en is onderdeel van de inventaris van Immaterieel Erfgoed Nederland. Het drieluik begint met de Visserijweek: een week lang wordt er met traditionele schepen zoals jollen, botters, aken en schouwen op traditionele wijze gevist en worden deze technieken van oudsher onderhouden en toegepast. Voor het schip met de grootste besomming wacht er aan het einde van de week een zilveren breilepel.

Vijf vragen voor deelnemer Job Jager:

Wat ervaar jij als de magie van deze week?
Het allermooiste aan deze week is dat we alle kennis en vaardigheden van het visserij-ambacht moeten gebruiken. Dus zonder motor gebruik, overdag maar ook ‘s nachts varen, oude zeilende vistechnieken gebruiken en het beste uit je schip halen. Maar ook de hele vloot uit zien varen is zo prachtig en de gezelligheid van onze vereniging maar ook de gezonde rivaliteit onder alle vissers.

Wat zijn de lastige aspecten van zo’n week?
Je bent afhankelijk van het weer. Dus te veel of te weinig weinig wind kunnen bepalen of je wel of niet je netten kunt zetten en halen. En natuurlijk waar de goede visgronden zitten, soms is een ander schip je voor, maar soms leveren de goede visgronden van vorig jaar ineens geen vis meer op. Spannend is ook elk jaar of je op tijd bij de afslag bent op de woensdag en de zaterdag. De verse vis moet natuurlijk wel verkocht worden .

Wat geeft je de grootste voldoening?
Natuurlijk uiteindelijk een goede vangst, dat is altijd het mooist. Maar ook alle zeil manoeuvres zonder motor, het komt echt aan op je vakmanschap. Havens in en uit zonder motor of bij je netten komen onder moeilijke omstandigheden, dat is echt kicken. Maar ook van de gezelligheid in havens of helemaal alleen ergens op het IJsselmeer een nachtje voor anker gaan naast onze netten kunnen wij erg van genieten.

Waarom is de ST 16 een geschikt schip?
Hij is echt gemaakt voor de IJsselmeervisserij in 1938 met een gladde romp en een hoge kop. Het schip kan heel wat wind aan en dat is een prettig idee. Maar ook de grote ruime kuip is heerlijk voor alle kisten en het overhalen van de netten. Op de ST 16 sta je veilig en diep in de kuip en dat is lekker om bijvoorbeeld de dwarskuil binnen te kunnen halen.

Hoe stel jij je team samen?
Een week lang met zijn vieren varen door weer en wind en in een klein vooronder vraagt een goed team. Mijn mede-eigenaar Johan is er natuurlijk bij, de anderen zijn ook aanpakkers en zorgen voor heel veel gezelligheid en zien het werk dat gedaan moet worden. Een top team!
Wij vissen al 25 jaar mee en ik mag alweer 11 jaar voorzitter zijn van de prachtige Visserijvereniging Workun.

De Strontweek wordt georganiseerd door de Stichting Zeilvaartcollege Workum samen met de “Stichting Liereliet Workum”, de “Vissserijvereniging Workum” en de “Vereniging Zeilvracht”.

Kijk hier voor meer info over de Strontweek

Afbeelding: Vertrek uit Workum met weinig wind, © Job jager