Nieuws

Twee opties voor historische werf Franeker

Wat wordt het lot van de historische scheepswerf Draaisma in Franeker? Waadhoeke komt met twee opties: de oude smidse behouden en de rest platgooien of alles tegen de vlakte en een architectonische knipoog terugbouwen.

De Vrienden van de Stad Franeker schreven de vingers blauw, later ook Bond Heemschut. De Noorderschippers roerden zich net als buurtvereniging Het Vliet. De roep in Franeker om de historische scheepswerf Draaisma aan het Vliet te behouden werd steeds luider toen bleek dat het terrein was verkocht aan een projectontwikkelaar. SD-projecten wil de lap grond van de voormalige werf gebruiken voor huizenbouw, maar wil eerst ruimte bieden om te kijken of het historische pand behouden kan blijven.

Teveel herrie
De familie Draaisma runde generaties lang werf Welgelegen aan het Vliet in Franeker. In de jaren ‘90 verhuisde het bedrijf naar het bedrijventerrein bij de stad. In de oude werf werden alleen nog kleine reparaties gedaan en gebruikt voor opslag van schepen. In 2016 is door Stichting Draaisma’s Werf Welgelegen bekeken of restauratie van de schepen kon worden gedaan op de oude plek, maar dat maakte te veel herrie om aan geluidsnormen te kunnen voldoen.

Knipoog naar pakhuisarchitectuur
Draaisma praat vanaf maart 2018 met de gemeente over de mogelijkheden om huizen te bouwen op het terrein. In 2021 kocht SD-projecten de lap grond. Die wil er appartementen en gezinswoningen bouwen. Op de plek van de oude smidse zouden nieuwe zorgwoningen verrijzen. Om in de sfeer van de oude scheepswerf te blijven, krijgen die woningen een ontwerp met een knipoog naar pakhuisarchitectuur en loodswoningen.

Oude smidse
Het college van Waadhoeke legt nu twee scenario’s voor aan de gemeenteraad. Eerste optie is alle panden op het werfterrein slopen en de nieuwe gebouwen zo ontwerpen dat ze een architectonische knipoog zijn naar de oude smidse.

Twee jaar de tijd
Tweede idee is dat de gemeente de oude smidse koopt en er binnen twee jaar een nieuwe invulling voor bedenkt. Stichting Vrienden van de Stad Franeker en Bond Heemschut worden gevraagd daarover mee te denken. Als na twee jaar blijkt dat het niet haalbaar is om voor het pand een passende invulling te vinden, gaat SD-projecten -die het recht heeft van eerste terugkoop- de locatie alsnog gebruiken voor huizenbouw. In dit scenario gaan de andere panden tegen de vlakte en heeft SD-projecten op de rest van het terrein de handen vrij heeft om er nieuwe woningen te bouwen.

Lees het gehele artikel op de bron: LC, alleen voor abonnees