Nieuws

Doodsteek voor klassieke salonvloot Amsterdam

Amsterdam maakt met strenge regelgeving de kleine reders van klassieke salonboten kapot. Dat vindt onder andere Sacha Emmerik van Rederij Belle. Alleen de Raad van State kan het op 5 juni nog ‘rechtspreken’.

Volgens Emmerik maken de extreem hoge kosten en beperkte vergunningsduur leningen en investeringen voor de kleine reders onmogelijk. Het gevolg is dat de klassieke salon- notaris- en kerkbootjes verdwijnen uit de gracht en plaats maken voor massatoerisme. Grote reders hebben in de afgelopen maanden al vier bedrijven met circa tien klassieke schepen opgekocht en vergunningen omgezet naar massatoeristenschepen.

Stress bijna fataal

‘Er zijn al collega’s in het ziekenhuis gekomen die door de stress hun bedrijf zien stukgaan,’ vertelt Emmerik.
‘Door bezorgde reders is in 2023 de door ANBI erkende Stichting Amsterdamsche SalonVloot opgericht, ter bescherming van de historische salonboten met 35 schepen,’ vertelt Reinhard Spronk, voorzitter van de stichting. De SalonVloot heeft een keurmerk voor lokale rondvaarten per historische salonboot. Dat gaat om door de Federatie Varend Erfgoed Nederland erkende historische salonboten, die louter vaarten op afspraak maken.

Jaren vechten voor behoud

Een reder meldt na verkoop van zijn schepen op X (voormalig Twitter) ‘Weinig veranderd in zeven jaar. Nog steeds liggen historische boten onder vuur. Helaas is de gemeenteraad nu niet meer zo begaan met het lot van de kleine reders en inmiddels is meer dan de helft verdwenen.’
Investeren in elektrificeren willen de schippers wel, en veel schepen zijn al elektrisch. De maximale vergunningsduur van acht jaar maakt investeren echter bijna onmogelijk, en daar komen ook nog eens de kosten van het elektrisch bevoorraden van de schepen bij. De kosten voor de elektrische scheepsaandrijving zijn volgens de schippers circa 2 ton.

Laatste kans op redding

De SalonVloot vraagt nu de Raad van State om recht te spreken en de categorie historische salonboten haar ‘vergunning-onbepaalde-tijd’ te laten behouden ‘Alleen zo is continuïteit te waarborgen,’ vertelt Spronk. ‘Doordat ze uitgezonderd worden en ze nooit meer hoeven mee te doen in een gemeentelijke tombola.’
‘De mooie, klassieke salonboten die met zorg worden onderhouden verdwijnen uit de stad,’ vertelt Emmerik. ‘Door de grachten varen kan straks alleen nog maar op ‘glasbakken’ vol met toeristen en dagjesmensen.’ De grote rederijen zijn bedrijven  die makkelijk aan de kostbare vergunningseisen kunnen voldoen en kapitaal hebben door het massatoerisme.”
Veel kleine reders vechten voor hun voortbestaan; door het vergunningsbeleid is ook de waarde van het schip in het geding. Er spelen nu circa 1000 rechtszaken. Op 5 juni neemt de Raad van State de rechtszaak in behandeling van stichting De SalonVloot en een aantal kleine reders tegen de gemeente Amsterdam.

Bron: persbericht Stichting SalonVloot.

Foto: de fraai gerestaureerde Adeline van Sacha Emmerik.