Buitenland

Clipper Cutty Sark ging 150 jaar geleden te water

Honderdvijftig jaar geleden, op maandag 22 november 1869, werd het clipper schip de Cutty Sark te water gelaten. Het was gebouwd voor de Jock Willis Shipping Line door de Scott & Linton-scheepswerf aan de rivier de Leven in Schotland. Deze werf ging tijdens de bouw familie, waarna het schip door een andere werf werd afgebouwd. Het schip werd gebouwd als composietschip: een houten huid op smeedijzeren spanten.

Afbeeldingsresultaat voor cutty sark

De Cutty Sark was één van de laatste theeclippers die zijn gebouwd. Het was een van de snelste clippers ooit. Het schip legde zijn eerste reis van China met thee af in een tijd van 69 dagen. Alle volgende reizen, op één na, werden binnen 75 tot 80 dagen voltooid. De grote concurrent, de Thermopylae, slaagde daar maar één keer in. Snelheid was belangrijk omdat er een bonus was voor het schip dat het eerste met thee in London aan kwam. De schepen waren extreem scherp ontworpen, voor een lichte vracht en veel snelheid.
Door concurrentie met stoomschepen moesten deze schepen later andere vrachten zoeken. De Cutty Sark zou dat oa doen in de vaart met wol vanuit Australië naar Europa.

De Cutty Sark is een van de laatste twee clipper-schepen die vandaag nog bestaan. Nu staat ze volledig gerestaureerd in een droogdok in Greenwich, Engeland. De historische theeclipper is een jaar lang het middelpunt van haar 150e verjaardag.

Omdat er voor zover bekend geen foto’s zijn van de lancering van de Cutty Sark, is hier een video met nieuwsrollen over haar “laatste reis” – op weg naar Greenwich om te worden hersteld in 1953.

Bekijk ook het uitgebreide artikel van de BBC over 150 jaar Cutty Sark