Archeologie, Musea en Behoud

Het Skûtsjemuseum breidt uit en wil alles zelf doen

Het skûtsjemuseum in Earnewâld breidt uit. Er komt een ruimte bij voor een filmzaal, een uitbreiding van de bibliotheek en ook extra werkruimte voor de vrijwilligers. De aanzet voor de uitbreiding wordt mogelijk gemaakt door een prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De prijs van 2500 euro is door het museum verdiend met het theaterstuk Myn Skip. Voorwaarde was wel dat het geld besteed zou worden aan een goed doel. Schrijver van het stuk Age Veldboom had meteen na de uitreiking al ideeën over wat te doen met het prijzengeld: “Ik wilde een container, een zeecontainer als filmzaal!” Maar de collega’s bij het museum hadden grotere plannen.

De kracht van vrijwilligers
Sytze Bruinsma is vrijwilliger bij het museum, en één van de mensen die grote plannen had voor het gebouw: “Er waren meerdere wensen, en dan kun je wel snel een containertje neerzetten en dan is het klaar, maar wij denken verder.” Probleem is echter nu wel, dat het geld van het Prins Bernhard Cultuurfonds niet genoeg is om het project te financieren. Het is op dit moment een startkapitaal, maar er moet meer bij: “Wij gaan veel met vrijwilligers doen, maar er moeten inderdaad wat fondsen worden aangeschreven.”

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Foto: skûtsjemuseum