Nieuws

Brabander showt schaalmodel op Pieter Boele: ‘Wat mijn ogen zien, kunnen mijn handen maken’

Na Dordt in Stoom vorig jaar mei zag bezoeker Paul Burghoorn de historische stoomsleepboot Pieter Boele een paar keer voorbij komen. Hij hakte eindelijk de knoop door: dat pareltje ging hij op schaal namaken. Een half jaar zagen en priegelen later was het zo ver en kon de Brabander het resultaat laten zien aan vrijwilligers van stichting Dordt in Stoom.

Burghoorn (49) is niet de allereerste die een kleine versie maakte van de ‘Beul van de Rijn’, zoals de Pieter Boele ook wel eens wordt genoemd. Maar de precisie en supernette afwerking maakten indruk. ,,We hebben nog tegen de maker gezegd dat-ie het scheepje gerust bij ons kon laten, maar dat feest ging niet door’’, vertelt Wigger Oldengarm van de Pieter Boele.

Modelbouwclubs
,,Ik wil nog met dit schaalmodel gaan varen’’, verklaart Paul Burghoorn. Dat doet hij met andere leden van modelbouwclubs, waarbij hij is aangesloten. Zijn eigenhandig gebouwde modellen hebben altijd dezelfde schaal; iedere centimeter ervan is in werkelijkheid een halve meter.

Burghoorn is geboren in Dordrecht, maar verhuisde met zijn ouders al op 1-jarige leeftijd naar Oudenbosch, waar hij nog altijd woonachtig is. ,,We zijn altijd veel naar Dordrecht blijven gaan. Daarom herinner ik me de Pieter Boele ook nog van mijn kindertijd. Ik liep al langer rond met het idee, maar toen ik ’m zag varen, wist ik het zeker. De vorm van het schip is mooi, ook met die witte biezen. En de boeg met spriet is sierlijk, zeker voor een werkschip.’’

Lees het gehele artikel op de bron: AD

Afbeelding: Het schaalmodel (1:50) is in zes maanden tijd gemaakt door Paul Burghoorn uit Oudenbosch. © Privéfoto