Nieuws

De Nordlys is het oudste nog zeilende vrachtschip ter wereld alleen komt er van zeilen momenteel niet veel

Uit 1873 stamt de oorspronkelijke Noorse viskotter. En daarmee is de Nordlys het oudste zeilende vrachtschip ter wereld. Alleen komt er van zeilen momenteel niet veel.
De Nordlys, eigendom van Fairtransport op Willemsoord, ligt al enkele maanden in de werfgracht tegenover School 7. Een blauw zeil dekt het schip grotendeels af. „Want anders lekt het binnen”, zegt Joop Harrems. Als directielid is hij betrokken bij het Helderse bedrijf Fairtransport dat eigenaar is van de Nordlys. Hij en vrijwilliger Daan Meijer noemen het schip het ’kind van de coronarekening’. „We hebben heel lang geen onderhoud kunnen plegen omdat we niet bij elkaar mochten komen door corona. Voor Sail willen we het nog opknappen, zodat het een visitekaartje kan worden voor onze organisatie. De Tres Hombres, ons andere schip, is dan aan het varen. Met Sail gaat de Nordlys nog één keer vlammen.”

Duurzaam
Fairtransport bestaat al zo’n vijftien jaar en heeft als doel op een duurzame en milieuvriendelijke manier handel te drijven. Het vrachtschip de Tres Hombres zeilt een keer per jaar naar het Caribisch gebied aan de andere kant van de Atlantische Oceaan en keert terug met onder andere rum, koffie en cacao. „Heen zeilen we op de passaat winden en terug op de westelijke windstromen.”

De Nordlys is zo’n zes, zeven jaar geleden aangekocht, bedoeld voor Europese reizen. „Dat is alleen duurder dan een Atlantische oversteek. Je maakt kortere tripjes, dus je hebt vaker een boot nodig die je de haven in sleept en dat kost extra geld. Dat was op een gegeven moment niet meer rendabel. Dan zou je de vrachtprijs moeten ophogen en dat is ook niet de bedoeling.”

De Nordlys zal – zo mogelijk na Sail – worden afgestoten. Eigenaar Fairtransport is daarom op zoek naar een koper. „Het zou mooi zijn als we een stichting kunnen vinden die verstand heeft van varend erfgoed en het schip wil behouden. Misschien voor tochtjes op het IJsselmeer. Het is zeker niet de bedoeling dat het naar de sloop gaat. Mocht zich een koper aandienen vóór Sail, dan gaan we kijken wat er mogelijk is.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Foto: de Nordlys in betere tijden, foto: Festival del Mar de Santander