Nieuws

Boek over de Tjottervloot bij 75 jarig bestaan

Afgelopen weekend werd het 75 jarig bestaan van de Tjottervloot gevierd. Daarbij werd het eerste boek ’75 jaar Tjottervloot in Heeg’ aangeboden door Hennie Vreugdenhil aan burgemeester Jannewietske de Vries.

De tjottervloot is de grootste vloot traditionele houten zeilschepen die niet in het bezit is van particulieren. Je kunt gebruikmaken van de schepen, zonder dat je er eigenaar van hoeft te zijn! In 1946 begonnen Heit en Mem Piersma bij toeval een herberg-zeilschool in Heeg. Met vier traditionele houten zeilschepen en een pand met weinig voorzieningen, startten ze onder de vlag van de NJHC hunavontuur op It Beaken.

Dertig jaar lang zetten ze zich met ziel en zaligheid in om duizenden jeugdigen en volwassenen onvergetelijke zeilvakanties te bieden. In 1977 nam John Sanders het stokje over en werd hij beheerder van jeugdherberg-zeilschool It Beaken. Inmiddels is de vloot dan uitgegroeid tot elf schepen.

In 1981 werd Rob van Roessel(assistent-)beheerder van de zeilschool, maar hij was al sinds 1971 instructeur op It Beaken. In 1989 stopte Rob en draaide de zeilschool op de inzet van elkaar opvolgende beheerders en opleiders.

Begin jaren ’90 bleek dat de NJHC in zijn maag zat met de tjotters, ze wilde er vanaf. Op 1 januari 1996 was de Stichting Friese Tjottervloot een feit. De complete vloot tjotters werd eigendom van de SFT die dus nu al 25 jaar zorg draagt voor het onderhoud en het gebruik van de schepen.

  • Formaat: 24 x 17 centimeter, staand
  • 100 pagina’s lees- en kijkplezier
  • Prijs: 25 euro inclusief 5 euro verzendkosten
  • Het boek is te bestellen op www.friesetjottervloot.nl.

Afbeelding: tjotters tijdens de Sneekweek in 1960, wikipedia