Evenementen

Amateur Boot Bouw Award komt naar de Traditionele Schepenbeurs

FVEN
EOC

Het Dutch Wooden Boat Festival krijgt geen zelfstandig vervolg. Een belangrijk onderdeel daarvan, de Amateur BootBouw Award (ABBA), gaat echter wel door. De ABBA wordt in november uitgereikt op de EOC Traditionele Schepenbeurs in Den Helder.

Bert van Baar, onder wiens bezielende leiding het DWBF een succes werd, wil zelf geen compleet festival meer optuigen, maar wil de uitreiking van de ABBA wel graag door laten gaan. Hij roept amateurbootbouwers op om aan het werk te gaan:
Zijn er Amateur zelfbouwers onder jullie, of kennen jullie er een, die op de EOC Traditionele Schepenbeurs in november 2024 met een zelfgebouwde boot mee wil doen aan de ABBA? Meld je dan vooral aan!
Wanneer je je zelfgebouwde boot hebt gebouwd en begin november af hebt, kun je je nu al inschrijven om mee te doen aan dit leuke en ontspannende spektakel. De enige voorwaarde is dat de boot zelfgebouwd is en natuurlijk van hout is!
Ben jij die amateur of weet je iemand? Geef jezelf op per mail, of laat die ander zich opgeven om mee te doen. Je deelt daarin mee dat je interesse hebt om mee te doen en ook met wat voor boot je dat wilt doen en dan volgt de rest vanzelf!

Inspiratie

In de loop der jaren hebben al heel wat amateurbouwers onder leiding van, of met hulp van Bert hun eigen boot gebouwd of verbouwd, van Groenlandse kano tot boeier en van waddenjol tot Riva. Ter lering en inspiratie heeft Bert daarvan op de site van de amateurbootbouwcommunity een ABBA deelnemersarchief bijgehouden.  De ABBA is geïnspireerd op een idee van amateurbouwer Pete Greenfield, dat is overgenomen door het Britse tijdschrift Watercraft, dat veel bouwtekeningen van in-house designer Paul Gartside gratis publiceert.

Verloting Sharpie

Bert heeft bovendien nog een “Verloot-Boot” in de aanbieding. Op dit moment staat ze bij een liefhebber rustig te wachten op haar nieuwe eigenaar.
Voor deze boot worden, omdat het DWBF niet doorgaat, slechts 50 loten verkocht, en wel per twee: deelnemers krijgen nu 2 loten voor €35,-.
Deelnemers die al een lot hebben gekocht, krijgen binnenkort een tweede toegestuurd.
De boot is een Sharpie met een massief Okoumé houten romp op eiken kiel en spanten. Het is een open zeilboot met midzwaard en 12m² zeil. Ze meet 6 x 1,45 x 0,25-0,95 m en weegt slechts 130 kg, is dus makkelijk te traileren. Er is een lichte trailer bij met verlichting. Deze Sharpie is origineel gebouwd in 1933, en is nog niet zo lang geleden door een actief lid vakkundig gerestaureerd. Ze is compleet met een mooie set zeilen en een dekzeil.
Ondanks dat het ontwerp uit 1932 is, is er een erg actieve club van Sharpie Zeilers in Nederland, en ook internationaal.
Ze is natuurlijk ook prima om lekker op je gemakkie zeilend door NL te trekken deze zomer.
De trekking volgt zodra de 50 loten zijn verkocht: wellicht nog voor het komende zeilseizoen!!
Wie loten wil kopen, kan dat per mail melden aan Bert, met zijn of haar mobiele nummer (voor de uitslag). De rest volgt vanzelf!

Overname

Bert van Baar geeft dit jaar het stokje van de bootbouwschool over aan Jouke van de Meer. Die heeft hiervoor een eigen website in het leven geroepen. Jouke zal deze zomer al zijn eerste cursus verzorgen.