Evenementen

Aanmelden voor SAIL 2025 vanaf november!

EOC
FVEN

In 1975 werd SAIL voor de eerste keer georganiseerd ter ere van de 700e verjaardag van onze hoofdstad. Daarna vond het festijn elke vijf jaar plaats, en dus is het in 2025 opnieuw feest: 750 jaar Amsterdam én 50 jaar SAIL.

In 2020 kon SAIL in verband met de pandemie niet doorgaan, daardoor werd de 10e jubileumeditie doorgeschoven naar 2025. Driedubbel feest dus! En dat gaan we op een bijzondere manier vieren. In het jaar dat onze hoofdstad haar 750e verjaardag viert is SAIL het moment om mensen vanuit alle windstreken te ontvangen. Een feest op water en kade, voor en door ‘Nederland Waterland’ met inspirerende wavemakers.

Wanneer SAIL 2025

SAIL 2025 wordt gehouden van woensdag 20 augustus tot en met zondag 24 augustus 2025. Op de voorafgaande woensdag wordt de SAIL-In georganiseerd vanaf IJmuiden naar Amsterdam. SAIL Amsterdam 2025 heeft ook in deze editie plaats voor meer dan 500 Varend Erfgoed schepen. Deze nemen naast de Tallships een prominente plaats in.
Voor het Varend Erfgoed is er een mooi gevuld Nautisch Programma in ontwikkeling en is er elke dag wel een Varend Erfgoed-activiteit.

Aanmelding

Er is al veel enthousiasme om Varend Erfgoed aan te melden: geweldig! Samen vormen de schepen het decor van de jubileumeditie. Vanaf begin november 2024 kun je Varend Erfgoed aanmelden via een online formulier. Zo houden we alle aanmeldingen én informatie op een plek bundelen. Voor die tijd is het daarom niet mogelijk om aan te melden via email.
De aanmelding voor het Varend Erfgoed start in november 2024. De digitale aanmelding staat drie maanden open en sluit op 1 februari 2025.

Waar kunt u zich informeren.

Op de website van SAIL Amsterdam 2025 staat uitgebreide informatie en wordt regelmatig aangevuld. Verder zullen we alle nieuwe berichten publiceren op Scheepspost en via de Federatie Varend Erfgoed Nederland.

Uitnodiging

Alleen het formeel aangemelde en geselecteerde Varend Erfgoed ontvangt een uitnodiging en wordt door de Stichting SAIL Amsterdam, uitgenodigd. De uitnodiging wordt in april 2025 gestuurd. SAIL 2025 kan  aanvragen afwijzen. De selectiecriteria zijn:

  • Schepen dienen ten minste 50 jaar oud te zijn, en/of actief opgenomen in het Register Varend Erfgoed Nederland;
  • Scheepseigenaren dienen lid te zijn van een behoudsorganisatie die is aangesloten bij de Federatie Varend Erfgoed Nederland;
  • Het schip dient een meerwaarde te hebben als nautisch decor voor SAIL; een historisch ogend uiterlijk strekt tot aanbeveling.

Het Varend Erfgoed team #SAIL2025: Martin de Boer en Cor Bolt