Archeologie, Musea en Behoud

Start crowdfunding voor zeilschip Ortelius

EOC
FVEN

Onder de naam #orteliusmoetvaren wordt deze week de aftrap gegeven van de crowdfunding voor schoolschip Ortelius en Atelier De Nijs in Doel. Daarmee worden ook de eerste restauratiewerkzaamheden ingezet.

De Strontvaart is niet een uniek bedrijf dat alleen in Nederland werd uitgeoefend. Ook in België werd met stront gevaren. De Ortelius, een 23 meter lange zeiltjalk uit 1898, vervoerde tussen het eind van de eeuwwisseling en 1945 uitwerpselen van Antwerpen naar de Kempen. In 1945 werd het samen met de tjalk ‘De Gerlache’ aangekocht door toenmalig Antwerps burgemeester, Lode Craeybeckx, en geschonken aan de stad. Daarna kreeg het schip een herbestemming als schoolschip. Dankzij dit unieke karakter en de herbestemming die het kreeg, werd het schip beschermd als varend erfgoed. Sinds 2005 lag het aan wal op de Antwerpse droogdoksite. Vzw ‘De Maakschappij’, opgericht door bewoners van Doel, ontfermde zich over het schip en bracht het gevaarte eind 2021 naar hartje Doel. Daar zal het een grondige restauratie krijgen om opnieuw ingezet te worden voor groepsexcursies op de Schelde.

Crowdfunding

Vrijwilligers van vzw De Maakschappij plaatsten een symbolische nieuwe grondlaag op het schip. (© Kristof Pieters)

Met de crowdfunding wil vzw De Maakschappij € 19 000 ophalen. Koning Boudewijnstichting voegt aan dat bedrag nog eens € 6000 toe. Daarmee zal de vzw het atelier opnieuw operationeel en publiek toegankelijk maken en de eerste noodzakelijke stappen zetten voor de restauratie van de Ortelius. De crowdfundingscampagne loopt tot 10 mei en gebeurt met de steun van Koning Boudewijnstichting – Hart voor Waas.

Het atelier is na 20 jaar leegstand toe aan enkele noodzakelijke herstellingswerken. Het gebouw wordt opnieuw wind- en waterdicht gemaakt en omgebouwd tot atelierruimte met de noodzakelijke voorzieningen inzake electriciteit, water en brandveiligheid. Zo kan de ruimte ingezet worden voor publieke evenementen én kan ze dienstdoen als werfplek voor de restauratie van de Ortelius. Ook in de beveiliging van de Ortelius is voorzien, in afwachting van de eigenlijke restauratiewerkzaamheden. De restauratiewerken zelf zullen, aangezien het schip beschermd erfgoed is, tot 80% gesubsidieerd worden door de Vlaamse Overheid.

Streekfonds Oostvlaanderen Crowdfunding is hier te vinden.

De Orthelius zoals ze in Doel aankwam, een paar jaar terug.

Een ruimer doel

De Ortelius en Atelier De Nijs zijn er niet alleen van en voor Doel. Vzw De Maakschappij zet in op participatie van een ruimere groep geïnteresseerden. Via samenwerking met onder meer de VDAB zullen workshops en opleiding voorzien worden in hout- en staalbewerking, motormechanica en loodgieterij. Door het delen van kennis en expertise rond deze ambachten wil de vzw kansen creëren op de arbeidsmarkt. Op die manier wordt de restauratie van de Ortelius een verbindend project en een hefboom voor ontwikkeling in de streek.

Lees meer op de website van HLN nieuws (alleen voor abonnees)