Nieuws

Afscheid van een kleurrijk waterleven, het gehele artikel

De wens van Steen (75) om nooit meer aan de wal te hoeven, is niet uitgekomen. Maar de wens om te kunnen blijven zwerven tot zijn dood, die geeft hij niet op. Al is het dan zonder Geertje. Want Andries Cornelis van den Heuvel, zoals zijn echte naam luidt, heeft zijn steilsteven verkocht. Na meer dan 40 jaar met haar samen te zijn geweest. Als vrachtschip én als zwervend woonschip.

Het valt hem niet mee, afstand doen van Geertje. Want al vindt Steen dat een schip zelf geen ziel heeft maar wordt bezield door de opvarenden, hij is wel zeer aan haar gehecht geraakt. Zijn uitspraak ‘dat een schip tenslotte alleen maar ijzer, een zooitje spullen en een motor is’, is inmiddels achterhaald.

Ook nu het ruim langzaamaan wordt onttakeld, omdat het schip leeg opgeleverd moet, blijft Geertje wat Steen betreft haar karakter behouden. Er is zoveel historie, er zijn zoveel verhalen, het schip is ervan doordrenkt. Hun gezamenlijke geschiedenis begon in 1977. 

Lees nu het gehele artikel van Corine Nijenhuis op haar website

Afbeelding: Een schip mag dan geen ziel hebben, de steilsteven Geertje was meer dan 40 jaar een zwerfkameraad. Nu kan Steen niet meer voor haar zorgen en nadert het afscheid. (Foto Corine Nijenhuis)