Rondleiding op de viermastbark Peking

De viermast bark Peking wordt sinds medio 2017 gerestaureerd op de Peters werf in Wewelsfleth. Het schip lag jaren als museumschip in ‘South Street Seaport’ te New York en kwam terug naar Hamburg. Het was een schip van de beroemde Flying P-line van rederij Laiesz uit Hamburg, en Hamburg gaat het als museumschip tentoon stellen.

Het schip heeft inmiddels een jaar in het droogdok van de Peters-werf in Wewelsfleth gestaan om de romp aan te pakken. Boven de waterlijn zaten er veel gaten in de romp, en het houten dek was grotendeels weggerot. Ook het staalwerk aan dek was zwaar aangetast en de werkzaamheden vielen af en toe behoorlijk tegen. Sinds juni ligt het schip weer in het water en staan de vier masten weer overeind. De werkzaamheden zijn nog niet klaar, maar over een half jaar gaat het schip naar Hamburg en zal daar in augustus – september te bezichtigen zijn.

Joachim Kaiser is bestuurslid van de Stichting Hamburg Maritiem en geeft in onderstaande video een rondleiding door het schip.

De Peking werd in 1911 in Hamburg gebouwd voor het transport van Chileens nitraat tussen Chili en Europa. Tot 1932 voer het voor de Flying P-Line van rederij F. Laissez. Daarna werd het een stilliggend logies- en trainingsschip, o.a. voor de Engelse marine. In 1974 kwam het schip naar New York en was het te bezichtigen in het South Street Seaport Museum. Het schip kreeg hier onvoldoende aandacht en ging hard achteruit. In 2015 kon de Stichting Hamburg Maritiem het schip voor € 100,- overnemen. Maar eerst moest er voor 1 miljoen dollar worden geïnvesteerd om het schip op een dokschip naar Europa te vervoeren. De Duitse Bondsdag maakte dit mogelijk door 26 miljoen euro beschikbaar te stellen. De kosten lijken op dit moment rond de 42 miljoen euro uit te komen.

Interessante links met betrekking tot de Peking: