Nieuws

Museumhaven Zierikzee voelt zich gepasseerd

FVEN
EOC

ZIERIKZEE – Voorzitter Jaap Verwest van de Museumhaven Zeeland houdt z’n hart vast. Als gemeente en omwonenden het niet snel eens kunnen worden over het restauratieplan voor de kademuren van de Oude Haven, dan gaat dat geld kosten. ,,Dat is dan slecht voor ons, maar zeker ook niet goed voor de uitstraling van Zierikzee.” Zijn stichting verschilt bovendien van mening met de bewonerscommissie over de aanpak van de kade en vindt dat een kleine groep deze discussie heeft ‘gekaapt’.

Het is ongetwijfeld één van de meest fotogenieke locaties in de monumentenstad. Met de museale schepen en het poortencomplex als decor, lijkt het alsof de tijd even stil staat. Een mooi plaatje dat ook hoognodig een beetje moet worden opgepoetst, weet het stichtingsbestuur. ,,We willen na de renovatie meer gastschepen naar Zierikzee halen”, zegt Verwest. ,,Met verschillenden hebben we al contact. Maar zo lang niemand zeker weet wat en wanneer de boel nu wordt aangepakt, kunnen we daar niet mee verder. Misschien ligt de Oude Haven straks wel een hele tijd droog.”

Alles ligt stil
Ook de samenwerking met Mondragon is in de wacht gezet. Het hotel wil historische boottochtjes aanbieden vanuit de Museumhaven pal voor de deur. Verwest: ,,Voor ons hartstikke leuk om zo meer toeristen op de steiger te krijgen. Maar alles ligt stil. Ik ben bang dat dit nog twee jaar gaat duren. En daar heeft niemand wat aan.” De stichting is deels afhankelijk van de inkomsten uit liggelden van gastschepen en bezoekers. Die bron levert nu niks op.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC