Nieuws

100 jaar Piushaven

Op 5 en 6 augustus wordt het groot feest in de Tilburgse Piushaven. Een kleine honderd historische bedrijfsvaartuigen geven er acte de présence op de jaarlijkse Erfgoedmanifestatie van de LVBHB. De Stichting Thuishaven Tilburg organiseert het havenfeest honderd jaar Piushaven, de Erfgoedmanifestatie, tevens de jaarlijkse reünie is er te gast. De organisatie loopt goed, gemeente en Rijkswaterstaat werken enthousiast mee, evenals de LVBHB-leden want het maximum aantal deelnemers van 90 heeft zich al aangemeld.

Het was lange tijd kantje boord of de Piushaven de honderd zou halen. Want nadat veel bedrijven vertrokken naar nieuwe locaties langs het Wilhelminakanaal werd het stil rond de Piushaven. Even dreigde demping, maar gelukkig liep het anders. De laatste jaren is er geweldig veel moois tot stand gekomen. Nieuwe wooncomplexen, in ere hersteld industrieel en nautisch erfgoed, terrasjes en winkeltjes: de rafelige achteraf-plek is veranderd in een verrassend gebied waar het goed toeven is. Peddelen in een bootje, genieten op een terrasje, een wandeling langs de rietoevers. Of een Perzisch ijsje bij de laatste handbediende draaibrug van Nederland. Rust én reuring, het kan er allemaal. 

Er wordt hard gewerkt aan een documentaire op Omroep Brabant en gedurende vier maanden is er een aparte rubriek in een huis-aan-huisblad. Op de zondag van het evenement is Milieucafé Tilburg, een talkshow met op die dag een link naar ‘onze schepen” en duurzaamheid, te gast op de Terra Nova, het schip van de LVBHB.

Het wordt vast een mooi evenement. En niet alleen voor de schippers maar ook voor bezoekers want op de kades rondom de Piushaven is een uitgebreid programma met theateroptredens, muziek, dans, oude ambachten en kinderactiviteiten.

Houd de site van ‘100 jaar Piushaven’ dus goed in de gaten!

Bron: LVBHB

bron foto: www.geheugenvantilburg.nl