Nieuws

De geschiedenis van de Langedijker Kof, langs nautische geschiedenis

EOC
FVEN

In 2023 werd een video gemaakt door Schoon Producties op basis van een PowerPoint van Nico Vader, naar aanleiding van de 130ste verjaardag van het Kofschip. De video toont niet alleen de geschiedenis van het schip, maar met het schip dwalen we ook door de geschiedenis van een nautisch NoordHolland. In de geschiedenis van het in 1893 gebouwde schip komt bijvoorbeeld ook de ontwikkeling van de sluis in Alkmaar voorbij. Iedere keer wanneer de sluis groter werd werden ook de Langedijker schepen verlengd, of nieuwe, langere schepen gebouwd.

De als ‘Niets Zonder Gods Zegen’ gebouwde Langedijker Kof werd gebouwd in 1893 bij de gebroeders Bood in Leiderdorp. Het was een zeilend maat-schip, precies passend voor de sluis bij Alkmaar in die tijd. In 1904 werd het schip gemotoriseerd tot een motor-kof met een 1-cilinder liggende Rennes. Hiervoor werd het schip ook verbouwd vanwege de zware motor. In de geschiedenis komt ook het laden en vervoeren van de Langedijker landbouwproducten duidelijk voorbij: kolen, aardappelen en uien hadden allemaal hun eigen plek in het ruim.

Naast het varen met landbouwproducten werd er in de stillere tijden ook vanuit Kolhorn gevist met de Langedijker kof, ook de geschiedenis van deze visserij krijgt aandacht in deze video. Net als de ontwikkeling van de groentenveiling. In 1922 wordt het schip verlengd en komt het in handen van Cornelis Bood. Het schip gaat later meewerken aan de aanleg van de Afsluitdijk, wordt waterschip en nog later een werkschip. In 1980 komen bij Cornelis Bood en zijn zoon Evert de eerste ideeën op om het schip te restaureren, wat uiteindelijk jaren later in Broek op Langedijk gaat gebeuren door Nico Vader. Het streven was het schip terug te brengen naar de toestand van 1910, de gemotoriseerde motorkof met steunzeil. In 2000 werd het schip in gerestaureerde staat opnieuw gedoopt, met de nieuwe naam ’t Kofschip.

Bekijk hieronder de interessante video op het Youtube kanaal van Nico Vader

Stichting Langedijk Waterrijk kreeg de “Martin Neesen prijs” om verhalen voor het nageslacht vast te leggen op film zodat cultuurhistorische kennis bewaard blijft. Met speciale dank aan Stichting Lief Langedijk!