Nieuws

Zeesleper Elbe – Boegbeeld van Hollands Glorie

Deze week werden we er via Maasmond Maritiem op gewezen wat een ongelofelijk project het in de vaart houden van de Zeesleper ELBE is. Daar staan we eerlijk gezegd amper bij stil. Met momenteel 70 vrijwilligers in een varende functie, van kapitein tot koksmaat. Twee vrijwilligers op cursus. Vijf monsterboekjes in aanvraag voor nieuwe vrijwilligers. Familiarisatie (introductie en bekend raken met het schip) voor zeven nieuwe mensen. Een hbo-stagiair. Jaarlijkse keuring van reddingsvlotten en mob-boot. Binnen 24 uur schip verhalen voor baggerwerkzaamheden.

Port State Control in Stavanger
Afgelopen jaar kwamen we aan in Stavanger en kregen we Port State Control door de Noorse scheepvaartinspectie. Certificaten uit de kast, bemanningspapieren op tafel. Na een half uur begint de inspecteur te grijnzen. ‘Weet u dat ik van morgen letterlijk dacht ‘oh nee, dat wordt een lange dag’. Een oud barrel op de lijst om te inspecteren, waar natuurlijk van alles aan mankeert. Maar jullie verrassen mij: alles is gewoon in orde, helemaal zoals het zou moeten zijn.’ We grijnsden met hem mee. ‘Ja daar zijn we trots op. Je wilt toch ook niet anders met een varend monument, met de verantwoording over dertig opvarenden, die ‘s avonds hun bed in stappen terwijl het schip doorvaart, dat vertrouwen mag je niet beschamen’. We doen ons best, meer kunnen we niet doen. Maar we kiezen ook voor het beste, met minder nemen we geen genoegen. We schrijven momenteel nieuwe procedures, om iedereen te informeren en verder te professionaliseren.

Omdat je met nog meer mensen nog meer moet delen, kennis maar ook operationele informatie. Een geoliede machine. Zoals iemand vandaag omschreef: ‘er ligt een schip, daar komen allemaal mensen naartoe, iedereen weet wat hij (m/v) moet doen, en dat schip vaart een uur later zomaar weg. Niet vanzelfsprekend maar voor ons inmiddels heel normaal

Donatie aan de Elbe
De Elbe is een varend monument. De Stichting Maritieme Collectie Rijnmond is eigenaar van het schip en zorgt met haar vrijwilligers dat het schip technisch en financieel gezond blijft. Donaties van particulieren en bedrijven zijn daarbij onontbeerlijk.

Kijk hier voor meer info op de website van de Elbe