Nieuws

Westlanders leveren 300 groentekisten af in Rotterdam

Het lijkt de set van Kruimeltje of De Kameleon wel, zaterdagochtend 1 juli op het pleintje bij de Bongaard in De Lier. Niet alleen liggen er negentien authentieke schepen klaar om uit te varen; er lopen ook tientallen mensen rond in historische kledij. Vandaag varen ze van De Lier naar Rotterdam, waar ze 300 groentekisten afleveren bij de Voedselbank.

Hoewel het regent, is het niet koud. Eigenlijk doet het grauwe weer wel iets voor de sfeer vandaag: de grijstinten doen denken aan de grote zwart-witfoto’s in museum De Timmerwerf van de Westlandse groente- en fruitveiling van weleer. “Sommige van de westlanders op deze foto liggen hier vandaag ook”, weet iemand van het museum te vertellen. De historische optocht vormt de afsluiting van de expositie ‘Transport over het Leewater’. Zaterdag 15 juli start de volgende expositie, van de Lierse Amateur Kunstenaars.

Het grote feest vond vrijdagavond 30 juni al plaats. Het Lierse zeemanskoor ‘Onder Zeil’ trad toen op, onder belangstelling van veel aanwezigen bij de Bongaard. Pas toen de zon allang onder was – de boten waren mooi verlicht -, was het feest afgelopen en gingen veel schippers zelf ‘onder zeil’: een flink deel van hen bleef overnachten op hun boot. Zoals dat vroeger ging. En net als vroeger ging er aardig wat alcohol doorheen; voornamelijk kratjes Heineken.

Lees het gehele artikel op de bron: Rodi.nl

Foto: De westlanders in Delfshaven, © Rondvaart Zuid Holland Johan van den Bos