Nieuws

Waalschokker Janus op transport naar de werf

FVEN
EOC

Opluchting, een wat uitgelaten sfeer maandagochtend in de Woudrichemse Historische Haven. Eindelijk is het dan zover dat de veel besproken waalschokker Janus op transport gaat om gerestaureerd te worden.

Bestuursleden en vrijwilligers van de stichting Historische Stadshaven Woudrichem zijn al vroeg in de haven present. Maar ze moeten geduld hebben, een grote kraan die het vaartuig van de kant op een bak in de haven moet hijsen, heeft flinke vertraging opgelopen.

Ook havenwethouder Renze Bergsma (CDA) komt een kijkje nemen. ,,Het is toch een memorabel moment. Knap dat de stichting het uiteindelijk op eigen kracht voor elkaar heeft gekregen. Mijn grote waardering en complimenten voor bestuur en vrijwilligers. Zo blijft een stukje van de visserijhistorie behouden.”

Het is primair de bedoeling de schokker in de vaart te houden en te presenteren als een varend monument. Een schokker heeft van oorsprong geen motor. Een moeten is het niet, maar de stichting heeft toch nog steeds het plan, los van deze restauratie, het schip van een elektrische motor te voorzien, zodat er zelfstandig mee gevaren kan worden met personen en/of het vervoeren van goederen. Bij evenementen als de Visserijdagen bijvoorbeeld. Bergsma spreekt deze eigentijdse aanvulling wel aan. ,,Als gemeente gaan we dit ondersteunen om dit voor elkaar te krijgen.”

De schokker gaat naar een werf in Hendrik Ido Ambacht om, naar verwachting, over een jaar volledig gerestaureerd terug te zijn in Woudrichem. Daar wordt hij aan de al bestaande museale historische vissersvloot toegevoegd. Die bestaat uit zalmschouwen, een galg, een viskaar, een soort drijvende beun waarin vis wordt bewaard, en de DD 13 vishaler. Daarmee werd vroeger de vis opgehaald van de schokker of de galg om naar de visafslag te brengen.

De schokker ontleent zijn naam aan Janus Baks. Hij kocht het schip in 1982 met als doel het in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Hij heeft het niet mee mogen maken. Een jaar later overleed hij, 51 jaar oud.

Lees het gehele artikel op de bron: BD