Doodzieke schipper vreest voor plek in Woudrichem

De Zuster Bartholomea ligt al 10 jaar afgemeerd in de Historische haven van Woudrichem, eerder lag ze voor de stadswal. Otto de Fijter (59) kocht het scheepje in 1991 en verbouwde haar eigenhandig tot woonschip. De verplichting om per 1 januari 2019 te voldoen aan de eisen voor het Certificaat van Onderzoek lijkt voor De Fijter echter een onmogelijke opgave.

‘Bij de inspectie van mijn schip is gebleken dat ik het moet laten dubbelen en dat gaat me 40.000 euro kosten. Dat geld heb ik niet. Ik hoop maar dat Stichting De Stadshaven het certificaat niet gaat verplichten voor de schepen die hier in de haven liggen.’

Otto lijdt al jaren aan taaislijmziekte en ligt 24 uur per dag op bed. Daarbij is hij volledig afhankelijk van de zorg van anderen. Niet alleen lichamelijk, maar ook voor zijn schip. ‘Vrijwilligers staan altijd klaar voor me, schuren, verven, schoonmaken. Zelfs mijn hondje Luna wordt elke dag uitgelaten door vrijwilligers. Alleen voor grotere klussen betaal ik een vergoeding. Ook als we gaan varen, ben ik afhankelijk van anderen.’

Lees het uitgebreide artikel van Hannie Visser-Kieboom in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto: Hannie Visser-Kieboom