Nieuws

Volgend jaar is er weer een Pre-Sail op Texel

Aan boord van de Rival in de haven van Oudeschild tekende de Texelse burgemeester Michiel Uitdehaag deze week het partnercontract voor Sail Den Helder 2023. ,,We hopen dat de oorlog in Oekraïne dan geen invloed meer heeft’’, zei Uitdehaag daarbij. Volgens medeondertekenaar Arian Minderhoud, voorzitter van Stichting Sail Den Helder, hebben soortgelijke evenementen daar momenteel wel last van.

Voorafgaand aan Sail Den Helder zullen er zeilschepen voor anker liggen op de Reede van Texel en in de haven van Oudeschild. Die steken op donderdag 29 juni het Marsdiep over om in Den Helder aanwezig te zijn bij de grote opening. Aan de wal op Texel wordt in het kader van de Pre-Sail weer een uitgebreid programma georganiseerd met live-optredens van artiesten, een markt en de voordracht Rede van Texel door een prominente spreker.

De gemeente Texel draagt 60.000 euro bij aan Sail Den Helder en 15.000 euro aan de Pre-Sail. De gemeenteraad heeft in totaal 90.000 euro toegekend. De overige 15.000 euro is voor de post ’onvoorzien’. Burgemeester Uitdehaag ziet het evenement als een mooie kans om de Noordkop bij een breder publiek op de kaart te zetten.

Tall Ships Races
Op zondag 2 juli verlaten de schepen Den Helder om zich te formeren op het Marsdiep en de Reede van Texel en via het Schulpengat buitengaats te gaan voor de start van de internationale Tall Ships Races 2023. ,,Ze varen langs de dijk van Den Helder en Huisduinen, het wordt een soort vlootschouw’’, schetst voorzitter Minderhoud. Hij verwacht een even groot publiek voor Sail als in 2017, toen er 350.000 bezoekers kwamen. Ook nu valt Sail Den Helder samen met de Marinedagen.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Afbeelding: Tall Ships op de rede van Texel