Nieuws

Varende expositie over Zuid-Willemsvaart

Een varend kunstproject over de Zuid-Willemsvaart is vanaf 6 oktober te bezoeken in Maastricht. De expositie is aan boord van binnenvaartschip Oostenwind.

‘Dat Wat Blijft’ is een varende expositie die de vele bijzondere verhalen over de 122 kilometer lange Zuid-Willemsvaart tot leven brengt. Op de spits Oostenwind zijn verrassende videoverhalen, objecten, schilderijen, borduurwerken, foto’s en poëzie over het kanaal te zien. De tentoonstelling is een work in progress: in elke aanlegplaats worden er weer nieuwe verhalen en objecten aan toegevoegd.

Het kunstproject is een initiatief van kunstenaar Monique Broekman en co-curator Alexandra van Dongen en komt in samenwerking met de bewoners en ondernemers aan de Zuid-Willemsvaart tot stand.

Monique Broekman: “Ik woon zelf aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch en kijk uit op de mooie oude huizen aan de overkant van het kanaal, met daarachter de Sint-Janskathedraal. Tijdens Dat Wat Blijft leer ik mijn overburen – en hun verhalen – steeds beter kennen. We maken allemaal onderdeel uit van de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart. Maar we creëren ook allemaal onze eigen geschiedenis langs het kanaal. In Dat Wat Blijft worden al deze verhalen bewaard voor de toekomst.”

De eerste editie van Dat Wat Blijft was in 2019 in Den Bosch. Vanaf juli 2021 is het schip weer gaan varen. De start was in Helmond, de volgende stop was Veghel, en in oktober staat Maastricht op het programma. Het schip reist daarna tot en met 2022 – als het kanaal tweehonderd jaar bestaat – via verschillende locaties naar Luik.

Locatie en bezoektijden expositie

  • 6 oktober tot en met 10 oktober en 13 tot en met 17 oktober
  • Bassin in het Sphinxkwartier, Maastricht
  • Openingstijden: 14:00-18:00

Op maandag en dinsdag is het schip niet te bezoeken. Op 17 oktober is het schip geopend van 11:00 tot 15:00. Toegang op vertoon van corona-toegangsbewijs.

Randprogramma

  • 9 oktober, 11:00-12:00: lezing ‘Lotgevallen van de Zuid-Willemsvaart’ door Rouke van der Hoek
  • 10 oktober, 15:00: poëzie door dichters Maarten van den Berg, Rouke van der Hoek en Rick Terwindt, lezing ‘Ontroerende goederen’ door kunsthistoricus Alexandra van Dongen
  • 16 oktober, 15:00-16:00: ‘Wandelen met Petrus Regout’. Start bij Lumière met korte film. Daarna een rondleiding door Maastricht door senior conservator bij Centre Céramique Wim Dijkman alias Petrus Regout. Aansluitend bezoek aan het schip.
  • 17 oktober, 11:00: ontbijtfilm in samenwerking met Lumière, Historische film uit 1934, L’Atalante van Jean Vigo, met inleiding door David Deprez, aansluitend een bezoek aan het schip.

Aanmelden voor lezingen en poëzie in het schip uiterlijk 7 oktober via info@puckworks.nl Activiteiten op 16 en 17 oktober: kaartverkoop via Lumière. Voor de overige activiteiten en een bezoek aan de tentoonstelling op het schip wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.