Nieuws

Van rondvaart op Ameland naar Willemstad: het bijzondere verhaal én schip van Hans en Jannie

EOC
FVEN

Dure jachten en kwieke zeilbootjes zien ze in de haven van Willemstad maar al te vaak. Des te opvallender is de robuuste Diamant die er ligt aangemeerd.

,,Het is eigenlijk de PostNL van de vorige eeuw.” ,,Welkom aan boord.” Hans (58) en Jannie (67) Boven zijn blij met het bezoek. Omdat er een bijzonder verhaal schuilgaat achter hun binnenvaartschip uit 1935, maar ook omdat er veel te vertellen valt over hun aanwezigheid in de vestingstad.

Om te begrijpen wat het Amelandse stel hier bracht, moeten ze terug naar 2015. Terug naar het moment waarop ze stopten met hun bedrijf, waarmee ze dertig jaar lang toeristen rondvoeren om zeehonden te bekijken. ,,Ziel en zaligheid zaten erin, maar het was tijd voor nieuwe avonturen”, blikken ze terug. ,,We zijn gaan reizen, hebben anderhalf jaar met een bootje door Frankrijk getoerd.”

Oud ijzer
Een telefoontje van de eigenaar van de Diamant, die het schip al 18 jaar niet meer gebruikt, verandert alles. Als liefhebber van klassieke vrachtschepen kent Hans het schip. Hij kan het niet verkroppen dat de eigenaar van plan is het naar de sloop te brengen om er als oud ijzer nog iets aan te verdienen. ,,Zoveel van dit soort schepen zijn niet bewaard gebleven. Deden we niks, dan zou het weg zijn. Terwijl iedereen over twintig jaar zegt: tsjonge, wat jammer dat er niks meer van over is.”

Jannie krijgt plots tranen in haar ogen: ,,Ik wist dat Hans’ hart bij zo’n schip ligt. Hij was in de periode ervoor erg ziek, een van de redenen dat we waren gestopt met ons bedrijf. Ik kon alleen maar denken: wie ben ik om te zeggen dat we dat schip niet kopen? Misschien was het wel Hans z’n redding, dacht ik. Dat hij er beter van zou worden, zijn aandacht op iets anders kon vestigen.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: BD

Afbeelding: RVEN