Nieuws

Tientallen prachtige historische schepen onderweg naar Sail in Den Helder

Een groep van tientallen historische sleep- en vrachtboten is na een tussenstop in de Zaanbocht van Wormerveer op weg naar Sail in Den Helder. De meeste schepen in de vloot varend erfgoed zijn meer dan honderd jaar oud en piekfijn onderhouden door enthousiaste schippers. “Het zijn trotse schippers die blij zijn om zo’n stuk historie te onderhouden”, zegt Anita van Dongen van sleepboot Citius uit 1904.

Cees is de man van Anita en zit al zijn hele leven op een schip. “Ik ben geboren op de binnenvaart en toen ik 19 was, ben ik voor 36 jaar naar zee gegaan. En nu met pensioen zijn we weer terug bij de binnenvaart. Ik kan me ook geen leven voorstellen zonder schip.” Gelukkig deelt zijn vrouw zijn passie, want in de familie loopt er niemand meer warm voor. “Mijn kinderen en mijn broer willen er niets van weten.”

John Zuiderwijk komt uit Gorinchem en heeft hij als één van de weinigen een vrachtschip. Zijn Augusta-Maria heeft hij jaren geleden gekocht. “Van een Zwitsers echtpaar die haar niet langer kon onderhouden. Ik heb haar ongezien gekocht. Was direct verliefd op de foto. Als een bruidje-op-bestelling eigenlijk.” Hij heeft er nooit een moment spijt van gehad.

Elk schip heeft een eigen lange geschiedenis die de eigenaren op hun duimpje kennen. Als ze straks in Den Helder aan de kade liggen kan het publiek hiervan kennis nemen.

Lees het gehele artikel met video op de bron: NHNieuws

Lees ook het artikel met meer fotos “Historisch schepen doen Alkmaar aan” op Rodi