Nieuws

Pre-Sail in de Noordkop: varend erfgoed verzamelt zich in kleine havens

Kolhorn – Het startsein van Sail Den Helder laat nog even op zich wachten, maar het rommelt al in de kleine havens in de regio. In zowel Den oever, Oudeschild en Kolhorn meerden op woensdag historische schepen aan ter voorbereiding van het maritieme evenement. Ook in de haven van Kolhorn liep het gedurende de middag al aardig vol. De schippers kwamen af op een barbecue bij het havenkantoor, om vervolgens gezamenlijk te vertrekken naar de marinestad.

De haven van Kolhorn was op woensdag wat voller dan normaal. Historische binnenschepen sierden de kades, en langzamerhand raakten alle vrije plekjes bezet. Ed de Boer van Stichting Watertoerisme Kolhorn organiseerde het evenement in samenspraak met Sail Den Helder. De stichting organiseerde een barbecue voor alle schippers en hun bemanning, maar de hongerigen konden rond vijf uur alleen nog hun geduld aansnijden. “Nog niet alle schepen zijn binnen. We verwachten er in totaal zo’n tweeëntwintig, dus we wachten nog even op de laatsten”, aldus de Boer. De stemming zit er in ieder geval wel goed in. “Het is erg gezellig”, vind de Boer. “Al die bemanning bij elkaar, dat is kleurrijk.”

Deense kotter
Een van de aangemeerde schippers is Cor Bolt. Met zijn Deense viskotter NG63 voer hij vanuit Zeewolde om deel te nemen aan Sail. “NG staat voor Nyborg”, vertelt Bolt. De kotter komt uit 1932, en heeft voor Bolt speciale waarde. “In mijn vroegere jaren heb ik in Denemarken gevist. Ik ben toen verliefd geworden op zo’n bootje, en toen hij veertig jaar later op mijn pad kwam dacht ik: die moet ik hebben.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: RegioNoordkop

Afbeelding uit video