Nieuws

Terschellingse ‘roeireddingsboot’ nu ook immaterieel erfgoed

EOC
FVEN

De zogenaamde ‘roeireddingsboot’, die vier keer per jaar op het strand van Terschelling te water wordt gelaten, is vanaf nu immaterieel erfgoed. Nergens anders ter wereld vaart nog zo’n boot en daarom is de traditie net zo bijzonder als bijvoorbeeld papierscheppen, de thuisbevalling en een Indische rijsttafel.

Er staan inmiddels meer dan 200 Nederlandse gebruiken en tradities op de lijst met immaterieel erfgoed. Indisch koken en de Indische rijsttafel werden een paar weken geleden nog toegevoegd. De nieuwste aanwinst is de tewaterlating van de Terschellingse roeireddingsboot, is op de website van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland te zien.

Tewaterlating met paarden
Sinds 2012 vindt op het Waddeneiland een demonstratie met paardenmensen en roeiers plaats. De boot wordt over de duinen getrokken en in de branding op het strand de zee in gebracht. Vroeger werd de boot, de ‘Secretaris Schumacher’ die uit 1900 stamt, gebruikt om drenkelingen te redden. Er zijn zeker tien paarden, tien roeiers en een schipper nodig om de boot in zee te krijgen.

Lees het gehele artikel op de bron: RTL nieuws

Afbeelding: Jacoba Meuldijk