Nieuws

Tekeningen Robert Das Nederlands Nautisch Erfgoed

EOC
FVEN

Met zijn authentieke en unieke tekeningen verwierf Robbert Das in de jaren ’60 wereldwijde bekendheid. Met het verstrijken van de tijd werd het echter stil rond Robbert Das. Het waren opengewerkte tekeningen van jachten, maar ook futuristische ontwerpen van schijnbaar onmogelijke schepen. Na zijn pensionering dreigde zijn onnavolgbare tekentalent in de vergetelheid te verdwijnen. Om dat te voorkomen zocht Stichting Maritime Art & Design (MAD) Colijnsplaat als connaisseur & beschermer van moderne maritieme kunst voor het werk van Robbert Das een passende bewaarplaats.

Terugkijkend in de tijd zien we dat tot begin 21 eeuw, in de jachtbouw, nog maar weinig gebruik wordt gemaakt van gedigitaliseerde tekenprogramma’s. Reden waarom de handmatige 3D teken-methode van Robbert Das voor jachtontwerpers en -bouwers belangrijk werd om visueel te maken hoe het schip er, na de bouw, van binnen én buiten zou gaan uitzien. Zijn in 3D getekende passie voor wedstrijdzeilen; zijn ongekende kennis in jacht- en scheepsbouw en zijn inlevingsvermogen van het leven op een schip maakten dat zijn tekeningen, via de media, legendarisch werden in binnen- en buitenland. Gaandeweg werden zijn handmatige tekeningen de voedingsbodem voor bouwers van digitale ‘nautische’ tekenprogramma’s. De nieuwe generatie jachtontwerpers maakt daarmee ‘exploided views’.
Het lukte de Stichting om het werk van Robbert Das onder de aandacht van een museum te brengen. Aankoop en deskundig onderzoek door Het Scheepvaart Museum Amsterdam droegen ertoe bij dat zijn werk het stempel ‘Nautisch Erfgoed’ kreeg. Robbert Das heeft zijn originele tekeningen, waaronder een groot aantal niet eerder gepubliceerde, ondergebracht bij de Stichting MAD in Colijnsplaat.

Opbrengst, bij verkoop van het Robbert Das werk, komt ten goede aan de kunstenaar waarmee Stichting MAD zich ten doel stelt om hem daarmee nog een waardige ‘oude dag’ te bezorgen. Originele tekeningen van Robbert Das, het boek Ocean Pioneers en de kalender ‘Het wonder van Rapenburg’ met 12 tekeningen van de bouw van een Spiegelretourschip zijn dagelijks te bezichtigen in GalleryMaritime Voorstraat 45 Colijnsplaat. De galerie is dagelijks geopend van 12.00-17.00 uur tel.0622591452.

Kijk hier voor meer info