Nieuws

Tall Ships over drie jaar tóch welkom in Harlingen

Wel, niet, wel. Na een lange politieke woensdagavond wil Harlingen de Tall Ships Races alsnog welkom heten in 2026. Eerst was er de „positieve grondhouding”, toen kwam er onverwachts een negatief advies en nu wil de gemeente Harlingen toch een bidbook indienen. Dat is de uitkomst van de raadsvergadering van woensdag, die vooraf nog alle kanten op kon.

Kaarten tegen de borst
Eén fractie was uitgesproken tegen deelname aan de Tall Ships Races in 2026. Ankie Hoendervoogt van Hoop: „We hebben drie goede edities gehad en uiteindelijk wordt het tijd voor wat anders. Dat is mijn mening.” Maar de grote partijen PvdA en Harlinger Belang hielden de kaarten tegen de borst. Alleen het CDA was er eerlijk over. Reynold Bontes: „Onze fractie is op dit moment verdeeld. We wachten het debat af.”

Spijt om The Passion
VVD, GroenLinks en D66 waren duidelijk tegen het negatieve advies. Net als Wim Wildeboer van de Wad’n Partij. The Tall Ships Races hadden ten minste met Harlingen te maken, betoogde hij, en dat kun je van The Passion niet zeggen. Dat Wildeboer destijds vóór het tv-spektakel heeft gestemd, daarvan heeft hij nu „meer spijt dan haren op mijn hoofd”.

Kantelpunt
Kantelpunt tijdens het debat ontstond toen burgemeester Ina Sjerps om 21.00 uur verklaarde dat het college ineens „voorzichtig positief” is over de komst van het evenement in 2026. Eerder deze week bleek al dat de gemeente door een dubbeltelling het evenement aanzienlijk duurder had ingeschat.

De gemeente heeft nu haast. Op 15 april moet het bidbook binnen zijn bij STI, de internationale stichting achter de Tall Ships Races. Al verwacht burgemeester Ina Sjerps enig respijt. Bij Stichting Harlingen Sail was de opluchting in ieder geval groot. „Je mag opschrijven dat we ontzettend tevreden zijn”, zei bestuurslid Arjen Mintjes, terwijl hij via de perstafel naar de uitgang liep.

Lees het gehele artikel op de bron: LC, alleen voor abonnees

Afbeelding: Sail Harlingen