Nieuws

SS United States, de verlaten oceaanstomer

De SS United States is een schip uit een ander tijdperk. Een van de laatste grote oceaanstomers, heel anders dan moderne cruiseschepen, ze was ontworpen om passagiers over oceanen te vervoeren. Tijdens haar eerste reis in 1952 vestigde ze snelheidsrecords bij het oversteken van de Atlantische Oceaan in beide richtingen, waarmee ze de felbegeerde Blauwe Wimpel verdiende.

Toch waren haar dagen in de lijndienst vanaf het begin geteld. Slechts vijf jaar nadat Boeing in dienst was getreden, introduceerde Boeing het type 707, het eerste algemeen aanvaarde commerciële langeafstands-vliegtuig. De 707 luidde het straaltijdperk in en markeerde het einde van het gouden tijdperk van de oceaanstomers.

De SS United States handhaafde een ononderbroken schema van transatlantische passagiersdiensten tot 1969, toen ze werd opgelegd. Het schip is sinds de jaren zeventig verschillende keren verkocht, waarbij elke nieuwe eigenaar tevergeefs probeerde de bedrijfsvoering winstgevend te maken. Uiteindelijk werd de uitrusting van het schip op een veiling verkocht en werd gevaarlijk afval, waaronder asbestpanelen door het hele schip, verwijderd, waardoor het in 1994 bijna volledig gestript was. Twee jaar later werd ze naar Pier 82 aan de Delaware River in Philadelphia gesleept. waar ze tot vandaag nog steeds verblijft.

Sinds 2009 zamelt een conserveringsgroep genaamd de SS United States Conservancy geld in om het schip te redden. In december 2019 sloot de groep een overeenkomst met een vooraanstaand commercieel vastgoedontwikkelingsbedrijf, RXR Realty, dat opties voor de revitalisering van de SS United States heeft onderzocht.

Hieronder vind je een korte videotour door de SS United States.