Nieuws

Drie ton en drie jaar nodig voor restauratie postboot Wieringen

FVEN
EOC

Het is een jaar geleden dat een stuk Wieringer geschiedenis met een advertentie ineens boven water kwam: de oude postboot. Inmiddels is er een nummer over geschreven en zijn er goede voortekenen voor een volwaardig herstel.

„Weet je wat ik denk”, zegt Pierre Talloen, als hij zijn geliefde Rijkswerf Willemsoord nog maar eens van voor tot achter doorkruist. „Ik denk dat ze die postboot wilde kopen zodat ik thuis niet in de weg loop.” Talloen heeft het over zijn vrouw: Marianne Vijgenboom. Nog geen jaar geleden kocht ze de postboot samen met twee Wieringers, Ron van der Meulen en Richard Wigbout. De boot was in een ’deplorabele’ toestand aangetroffen in Amsterdam-Noord en moest en zou terug naar Wieringen, vond ook de uit Rotterdam afkomstige Vijgenboom.

Nu de postboot terug is, is de missie voor Vijgenboom grotendeels geslaagd maar begint deze voor Talloen, Van der Meulen en Wigbout. „Ron en Richard zijn een stuk jonger en ook handige jongens, maar die kunnen niet alles doen. Ze hebben ook amper tijd. Daarom zullen we de boot naar de museumhaven in Den Helder brengen om te laten renoveren.”

Kennis
Die optie is vele malen goedkoper dan de postboot ergens in een commercieel dok onder te brengen. Daarnaast lopen er op de Rijkswerf nog mensen met kennis van de oude technieken, niet onhandig bij ijzerwerk van ruim een eeuw oud. „We willen ook gebruik maken van klinknagels, echt terug naar de oude techniek, dus niet lassen. De oorspronkelijke motor is een eencilinder van Deutz, die zit er niet meer in en is ook bijna niet meer te krijgen. Al ken ik wel iemand die zegt eraan te kunnen komen als we genoeg geld te besteden hebben.”

Over geld gesproken: drie ton schat Talloen nodig te hebben om de postboot terug te brengen naar de oorspronkelijk staat. En voor het mooie moet dat gebeuren in een jaar of drie. „Dan gaan we er in de winter mee aan de slag en kunnen we zomers ook nog wat tochtjes maken. Aanstaande zomer willen we er bijvoorbeeld mee varen met Sail, want voor de goede orde: de motor doet het nog wel. Die Kromhout die er nu in zit is ook stokoud, maar loopt als een zonnetje.”

Op de achtergrond is het viertal nog bezig om een stichting van de grond te krijgen, waarna de fondsenwerving voor het project officieel van start kan. Voor de zomer moet dat klaar zijn.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees