Nieuws

Sporadisch boottochtje wordt permanent wonen

Megan Roele (27) en Rhythm Haakman (28) verruilden hun huurwoning in de Hoornse binnenstad in voor een schip van ruim 100 jaar oud, waarmee ze in de haven van Enkhuizen liggen. „Ons doel is om elk jaar naar Oerol te kunnen varen.”

Het licht flikkert als de boiler aanspringt. Megan zet koffie in de gloednieuwe keuken, hoewel nieuw misschien niet helemaal het juiste woord is. De helft van de keuken werd afgelopen jaar pas ingebouwd in het voormalig vrachtschip, een deel zat er al tientallen jaren. „Maar we hebben het nieuwe deel wel zo passend mogelijk gemaakt bij de rest. Het keukenblad werd van een oude deur uit het schip gemaakt. Voor de kastjes zochten we contact met de leverancier van de kastjes die er al in zaten. Die heeft deze nieuwe speciaal voor deze keuken gemaakt, ze waren eigenlijk allang al uit het assortiment.”

Uitzicht
Op een koopwoning hadden de twee West-Friezen, die voor het betreden van hun drijvende woning een appartementje huurden in het centrum van Hoorn, weinig uitzicht. De man van Megans moeder, Olivier van Meer, had de ligplaats in Enkhuizen al een poosje in zijn bezit. Hij vroeg op een gegeven moment of Megan en Rhythm interesse hadden in permanente bewoning van die plaats. „Toen was het zaadje bij ons gepland. Maar het duurde nog een paar jaar voordat we daadwerkelijk op zoek gingen naar een boot.” Die kwam uiteindelijk ook via Van Meer op hun pad: een ruim honderd jaar oude vrachtschip in Zierikzee. De vorige eigenaar had er al een woonbestemming aan gegeven, maar toch moest er nog heel wat gebeuren. „Niet van ons, hoor. Olivier wist van alles aan te wijzen wat aangepakt moest worden. Wij vonden het zo eigenlijk ook al goed”, lacht Rhythm.

Eindbestemming
Het schip werd na de aankoop van Zierikzee naar Harlingen gevaren. Met Van Meer als schipper en Megan en Rhythm als matrozen, zoals ze zelf zeggen. De tocht duurde vijf dagen. „Dat ging ontzettend traag. Het stormde ook nog eens flink. We kwamen bij een stuk waar het enorm golfde en twijfelden om om te keren. We kenden het schip niet goed, kwamen amper vooruit en de inboedel schoof alle kanten op. Dat was erg spannend.” Toch zette de crew door, en na vijf dagen werd de bestemming bereikt.

Anders„We hebben altijd dicht bij het water gewoond. We maakten graag boottochtjes.” Het stel is zich er wel van bewust dat er nogal een verschil zit tussen het sporadische boottochtje van vroeger en de permanente bewoning van een eeuwenoud vrachtschip. „We zullen de komende jaren nog veel gaan leren op het gebied van scheepvaart. We waren bijvoorbeeld onderweg toen de motor er plots mee stopte. Het klonk alsof de tank leeg was, terwijl we hem juist net gevuld hadden, dachten we. Toen kwamen we erachter dat de vorige eigenaar de tank van de kachel had gewisseld met de tank voor de motor. Gelukkig hadden we een vriend mee die het zo had opgelost.”

„We moeten door de beperkte middelen aan boord nieuwe gewoontes creëren, die iedereen eigenlijk zou moeten hebben. We zijn meer bezig met het efficiënt omgaan met energie en water. We denken er sneller aan om een deur dicht te trekken, omdat je de gevolgen al gauw merkt aan de temperatuur. Maar eigenlijk zou iedereen zo bewust moeten omgaan met energie en water.” Verder is hun drijvende droomhuis van alle gemakken voorzien. „We hadden als eerste van onze vrienden glasvezel in huis.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD. alleen voor abonnees

Of lees het artikel in NHNieuws

Foto: de Zwaluw van Meghan en Rhythm vóór de verbouwing