Nieuws

Nostalgie op de Havendagen in Coevorden: ‘Eigenlijk is het een beetje thuiskomen’

Eén keer per twee jaar worden de Havendagen in Coevorden gehouden. Na een onderbreking vanwege corona kon de 22e editie vanaf vrijdagavond losgaan. Dagblad van het Noorden dompelde zich onder in de drukte en gezelligheid in de haven van Coevorden.

De vlaggetjes aan de pakweg 65 boten wapperen vrolijk in de wind. Het zonnetje schijnt en het shantykoor zingt heroïsche verhalen over de scheepvaart en het water. Langs de kraampjes met oude ambachten en moderne snuisterijen schuifelen bezoekers.
,,Kom Henk, ik heb zin in vis’’, zegt een vrouw. Henk ook wel, maar hij is nog druk in gesprek met een ambachtswerker die met touwen in de weer is. ,,En dat maakt u allemaal zelf?’’, vraagt hij. ,,Nou, knap hoor. Ik heb twee linkerhanden. En een ongeduldige vrouw, haha.’’

Blikvanger
Even verderop sjort Ruurd IJpelaar (78) aan het zeil van zijn imposante boot. Zijn vrouw Ann (76) rommelt in een doos. Hun historische skûtsje van bijna 16 meter is een blikvanger in de haven van Coevorden, die vooral door kleinere boten wordt bezet. ,,Het is best zwaar werk’’, zegt Ruurd. ,,Nee, we zijn niet meer zo piep, maar we kunnen het nog niet laten.’’ Zijn devies: gewoon rustig aan doen. ,,Tijdens het zeilen laat ik de wind voor me werken. Misschien blijven we wel varen tot onze dood. We genieten nog volop van de rust en stilte op het water.’’ Het financiële tij zit dergelijke boten ook niet mee, stelt Ruurd. ,,Als we hem dertig jaar geleden hadden verkocht, was de vraagprijs van een ton heel normaal. Nu houdt het wel op bij 40.000 euro.’’

Emotioneel
Een definitief afscheid zou het echtpaar ook zwaar vallen. ,,We hebben echt een band met deze boot, verkoop ligt dus wat emotioneel. Er zullen best gegadigden voor zijn, maar de jeugd loopt er niet meer warm voor.’’ Onderzoek wijst dat ook uit. Het gros van de toervaarders is 50 jaar of ouder, een aanzienlijk deel zelfs ouder dan 65 jaar. Al 51 jaar bezit het echtpaar uit Amsterdam De Twee Gezusters, een skûtsje uit 1905, gemaakt op een scheepswerf in Franeker. De eerste eigenaar betaalde er 2050 gulden voor.

Lees het gehele artikel op de bron: DVHN, alleen voor abonnees

Of kijk hier voor verschillende foto’s van de Havendagen Coevorden