FVEN nieuws

Smaakmakers over de toekomst van het Varend Erfgoed op NPO1

In het NPO1 programma ‘spraakmakers’ ontving presentator Niels Heithuis FVEN bestuurslid Frank Ratelband en directeur van SAIL 2020 Reineke Boot. Zij spraken over de toekomst en de problemen van het Varend Erfgoed.

Waar de 50 grote Tall Ships gezien kunnen worden als de bakstenen van SAIl is het Varend Erfgoed het cement van dit evenement. Meer dan 600 schepen, vrachtschepen, sleepboten, vissersschepen, reddingboten, klassieke jachten en platbodems maken SAIL Amsterdam tot zo’n fraai evenement.

Voor het Varend Erfgoed is het erg jammer dat SAIL door Corona maatregelen niet door kan gaan. Een dergelijk treffen is ideaal om de schepen te laten zien en aandacht te krijgen voor problemen rond deze schepen. Corona heeft hier namelijk ook voor de nodige problemen gezorgd.

De meeste schepen zijn particuliere schepen, er zijn maar weinig stichtingen die dergelijke schepen beheren. Voor bv een houten botter moet jaarlijks veel geld in het onderhoud gestopt worden. De tochtjes waar ze iets mee verdienen om de 5 á 10 duizend euro jaarlijks bijeen te brengen kunnen ze door Corona niet meer of slechts beperkt varen, waardoor de financiën uitgeput raken.

Voor historische charterschepen die commerciëel varen zijn er mogelijkheden voor steun vanuit de overheid, Voor het kleinere Varend Erfgoed is dit er niet. Schipper Luca Spano van de charterklipper Hester geeft via de telefoon een overzicht van zijn situatie dit jaar, geplaagd door Corona.

Frank Ratelband benadrukt dat de FVEN bezig is om het Varend Erfgoed bij de overheid een monumentstatus te geven, zoals bv ook de molens dit hebben. Hiervoor is een overzicht van de schepen noodzakelijk, en wordt op dit moment het Register Varend Erfgoed nader ingevuld. Er staan nu 4.400 schepen in van naar schatting 6.000 schepen. Een monumentenstatus zou wellicht subsidie mogelijkheden geven waardoor schepen goed onderhouden kunnen worden en niet naar het buitenland verkocht gaan worden.
Reineke Boot van SAIL geeft ook duidelijk aan dat een SAIL zonder Varend Erfgoed ondenkbaar zou zijn.

Beluister hier het gesprek op NPO1