Nieuws

Ruim veertig historische schepen vaart van Rotterdam naar Gouda: ‘Prachtig om te zien’

Donderdagochtend varen ruim veertig historische bedrijfsschepen van Rotterdam naar Gouda omdat de stad 750 jaar geleden de stadsrechten verwierf. De antieke schepen lagen voor vertrek in verschillende Rotterdamse havens, waaronder bij de scheepshelling De Koningspoort waar oude schepen gerestaureerd en onderhouden kunnen worden.

Een van de schippers is Nicoline Schwippert. Zij bezit een schip uit 1913 waarop ze ook woont. Ze kluste anderhalve maand, en heeft nu vakantie. De ramen van de roef, het woongedeelte op het schip, moesten vervangen worden. “Als je één klusje oppakt, krijg je er drie bij”, lacht ze.
Klussen is het lot van de bezitter van een antiek schip. “Als je dat niet wilt, heb je het niet makkelijk.”

Wonen op een oud schip
Schwippert woont op haar schip, maar wil er ook mee varen. Op die manier verandert het schip niet in een hoop oud roest. “Het is natuurlijk wel gewoon oud ijzer”, zegt ze. Maar door renovatie en vernieuwing kan ze duurzaam met het schip varen, vindt ze zelf. “We hebben er een nieuwe motor ingezet. De oude zou echt niet door de keuring komen vanwege de strengere emissie-eisen.”

De tocht duurtde een paar uur en vaart over de Nieuwe Maas en de Hollandse IJssel. “Die sliert van oude schepen is een prachtig gezicht. Het is de geschiedenis van Nederland die je voorbij ziet komen.” De Goudse jubileumfeesten dit weekend maken van de vaartocht een reünie van de leden van de Vereniging tot Behoud van de Bedrijfsvaartuigen. “Die hebben we elk jaar in een andere stad”, zegt Swippert.

Lees het gehele artikel met audio fragment op de bron: Rijnmond

Omroep West maakte er ook een fraaie video van, met uitleg over de Erasmus:

Afbeelding: de Imperator aan het manoeuvreren in Gouda, © WvD