Scheepspost

Lees al het nieuws voor en over het Varend Erfgoed

Scheepspost

Aandacht voor vispluis: op een zeilschip van Middelburg tot aan de Waddenzee

Twee tastbare blauwe handen rechtop op het dek. Zo vaart het zeilschip De Vrijbuiter van Bruinisse naar de Waddenzee. Met een duidelijke boodschap: er moet iets gebeuren tegen vispluis in het water. Vier gezinnen zijn aan boord om dwars door Nederland hun boodschap te verkondigen, maar vooral ook om in gesprek te gaan met bijvoorbeeld vissers en andere partijen die zich sterk maken voor het milieu. De reis heet Pluis Hands on Tour, verwijzend naar het kunstwerk waarmee aandacht wordt gevraagd voor vispluis en plastic soep.

De reis is officieel begonnen in Middelburg, waar de drie handen van het kunstwerk Pluis tentoongesteld werden op de kunstmanifestatie Façade. Twee handen zijn naar Bruinisse gebracht, om woensdag op het zeilschip De Vrijbuiter te takelen.

Op het eerste stuk richting Benedensas -waar iedereen even kan uitrusten – varen ook wethouder Ankie Smit en haar echtgenoot mee, evenals Janneke Donkers en Esther Titselaar van natuur- en milieueducatie Schouwen-Duiveland (NME). Smit heeft zelf meegeholpen vispluis te verzamelen ten behoeve van het kunstwerk Pluis: drie handen van vier meter hoog, gemaakt van vispluis. Een ontwerp van kunstenaar Kianoosh Gerami uit Zierikzee.

Dagboekje
Het NME geeft een educatiekit mee aan de gezinnen, inclusief zwerfvuilgrijpers. Zo kunnen de zeven kinderen aan boord straks voorlichting geven op de reis. Er zit ook een soort dagboekje bij. ,,Daarin kunnen ze alles wat ze tegenkomen opschrijven. Die indrukken kunnen wij weer gebruiken in onze voorlichting over plastic soep”, zegt Janneke Donkers.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC