Nieuws

Schottel bestaat 100 jaar

In 1921 richtte Josef Becker een ambachtelijk bedrijf op in een klein dorpje aan de Rijn. Zijn uitvinding van de volledig bestuurbare roerpropeller in 1950 leidde tot een veelvoud aan ontwikkelingen waardoor Schottel kon uitgroeien tot een wereldwijd bedrijf

1921
Na de Eerste Wereldoorlog, te midden van hyperinflatie, registreerde Josef Becker zijn eigen slotenmakerbedrijf bij de autoriteiten. “Toen we het bedrijf oprichtten, hadden we geen geld, maar we hadden moed”, zal hij achteraf zeggen. 21 november 1921 is ook de dag van een andere levensbepalende beslissing: hij trouwt met Magdalena Karbach, die met haar commerciële vaardigheden een belangrijke bijdrage zal leveren aan het succes van de latere Schottel-werf. Met de fundamenteel nieuwe constructie van een bijboot – de sloep – (schaluppe) slaagde Josef Becker er in 1925 in de botenbouw te betreden.

1934
De sloepenbouw wint snel aan terrein en het botenbouwprogramma wordt uitgebreid met een groot aantal verschillende motorboten. In totaal bouwden ze maar liefst 16.000 sloepen in verschillende afmetingen. Een nieuwe locatie werd gevonden op het Schottel-gedeelte van de Rijn. Josef Becker noemt de werkplaats nu Schottel-Werft. Tot op de dag van vandaag is Spay het hoofdkantoor van het bedrijf, dat tot de bouw van de nieuwe productielocatie in Dörth in 2015 continu zal worden uitgebreid.

1950
Josef Becker geeft zijn bedrijf een bredere toekomst wanneer hij komt met een nieuw type scheepsvoortstuwingssysteem: voor het eerst wordt besturing en voortstuwing gecombineerd. Uitgangspunt van zijn overwegingen is de bekende buitenboordmotoraandrijving. Hij bleef het constructief verbeteren totdat hij een Z-drive ontwierp zonder apart roerblad met een 360 graden propeller die eindeloos om zijn eigen as kon worden gestuurd. Met zijn roerpropeller slaat hij volledig nieuwe wegen in: dit betekent dat een schip het volledige vermogen van zijn voortstuwingsmotor tot zijn beschikking heeft om te manoeuvreren. Bestellingen uit binnen- en buitenland komen snel na elkaar binnen.

Schottelboten bij een najaarstocht in 2014, foto S. Keegstra

Schottelboten in Nederland
De eerste Schottelboten dateren uit 1955 en werden gebouwd bij scheepswerf Schottel in Spay in Duitsland. Deze werf heeft tot 1966 Schottelboten voor de Nederlandse afnemers gebouwd. Vanaf 1962 is de productie hiervan overgegaan naar “van Leest” in Warmond. Tot 1966 werden er op beide werven schottelboten voor Nederlandse afnemers gebouwd, daarna alleen nog in Warmond. Door de jaren heen heeft Van Leest Scheepsbouw honderden patrouilleschepen gebouwd, van 10 tot 24 meter. Veel van deze Schottel-schepen zijn momenteel nog professioneel in de vaart of worden gebruikt als motorjacht of varend woonschip. In 1993 werd de Vereniging de Schottelboot opgericht, die nu 60 leden telt.

Patrouilleschepen maakten Schottel bekend in Nederland

Internationaal
Terwijl Josef Becker vanwege een gebrek aan talenkennis de verkoop op de buitenlandse markt nog beperkte, zette zijn schoonzoon Franz Krautkremer de internationalisering in gang. In 1962 was dat in Den Haag met een constructiewerkplaats. Naast Frankrijk worden verkoopgebieden in andere continenten geopend met vestigingen in de VS, het Verre Oosten en Brazilië. Vandaag is Schottel vertegenwoordigd in de belangrijkste expeditiecentra ter wereld. Vanaf 1978 breidde Schottel steeds verder internationaal uit tot 14 vestigingen wereldwijd en 850 mensen in dienst.

Kijk hier voor meer info over 100 jaar Schottel (pdf)

Of bekijk hier een bedrijfsfilm van Schottel