Archeologie, Musea en Behoud

Scheepswrak voor Britse kust blijkt Nederlands oorlogsschip uit 17de eeuw

Een scheepswrak dat in 2019 voor de zuidkust van Engeland werd ontdekt, blijkt het Nederlandse oorlogsschip Klein Hollandia te zijn uit de 17e eeuw. Dat blijkt uit onderzoek van maritiem archeologen. Het wrak ligt op 32 meter diepte op de zeebodem.

Nederlandse en Britse maritiem archeologen hebben onderzoek naar het wrak voor de kust van Eastbourne in East Sussex gedaan. Het team kon het schip identificeren door onder andere bewijs te verzamelen tijdens duikexpedities en via archiefonderzoek en jaarringenonderzoek van houtmonsters.

De Klein Hollandia volgens Willem van der Velde


In opmerkelijk goede staat
De Klein Hollandia is gebouwd in 1656. In 1672 is het schip gezonken. Het was betrokken bij alle grote zeeslagen in de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog (1665-1667), volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De staat van het wrak is volgens de rijksdienst opmerkelijk goed en kan veel informatie geven over onder meer hoe 17de-eeuwse Nederlandse oorlogsschepen gebouwd werden.

“Vanaf onze allereerste duik op het wrak, in april 2019, zijn we gefascineerd door de reeks aan materialen op de zeebodem”, zegt Mark Beattie Edwards van de Nautical Archaeology Society die meehielp aan het onderzoek.

Lees het gehele artikel op de bron: RTL nieuws

Bekijk hieronder de video van Nautical Archaeology Society

Twee kanonnen die zijn gevonden.Beeld © Nautical Archaeology Society