Nieuws

Scheepswerf Vooruit aan de Zuiddijk failliet

Scheepswerf Vooruit in Zaandam is failliet. De werf begon zijn bestaan bijna een eeuw geleden langs de Sluissloot in Koog aan de Zaan als de Coöperatieve Vereniging Vooruit.

Twaalf metaalbewerkers die elke week een dubbeltje contributie betaalden en een gehuurd stukje grond met daarop een zelfgebouwde loods van gebruikte golfplaten, een veldsmidse en een lasapparaat legden de basis voor wat eindigde als een werf in Zaandam op 12.000 vierkante meter grond met langshellingen, dokken, een scheepsbouwhal en een bankwerkerij. Bij de start in 1927 was met name het bouwen van dekschuiten met de Zaanse maat – afgestemd op de sluizen in de Zaanstreek – belangrijk en al snel barstte de jonge onderneming bijna uit haar voegen aan de ondiepe sloot in Koog. In 1935 volgde de verehuizing naar de Zuiddijk in Zaandam, 500 meter van het punt waar de Voorzaan in het Noordzeekanaal uitmondt.

Scheepswerf Vooruit

Nieuwe eigenaar
Na een dip in de oorlogsjaren omdat de werf weigerde voor de bezetter te werken ging het na 1945 al snel weer beter. Gemotoriseerde vaartuigen deden hun intrede en scheepsreparaties en verbouwingen werden steeds complexer. Het aantal medewerkers groeide gestaag en het bedrijf kreeg niet lang geleden nog een nieuwe eigenaar, die volgens de website stevig in de toekomst investeerde met onder meer een nieuwe botenlift om schepen tot 500 ton te tillen. Curator Helmstrijd zal nu de mogelijkheden voor een eventuele doorstart of overname in kaart gaan brengen.

Lees het gehele artikel op de bron: Zaanstad Nieuws