Nieuws

Scheepsmakelaar Ties van Os overleden

Op 29 december, na een ongelukkige val tijdens het skiën met zijn zoon Thijs, is Ties van Os in het ziekenhuis van Feldkirch, Oostenrijk, overleden aan een hersenbloeding.

Met Ties van Os gaat een gelauwerd zeiler en een pionier in de scheepsmakelaardij heen. Ties zeilde al vroeg internationale races: hij maakte in 1979 deel uit van het team van Dirk Nauta op de ‘Prodent’ tijdens de Nedlloyd Specerijenrace van Jakarta naar Rotterdam en zette daarna samen met Schout Schouten een campagne op voor de Trans-Atlantische Zeilrace van Rotterdam naar New York in 1982. Op deze race, waarin zijn team derde werd met de ‘Samsonite’ en op de terugweg eerste, bewees hij zich als navigator door eigenhandig met behulp van via de radio verkregen informatie van collega-schippers en de Engelse kustwacht een zeekaart van het Engels kanaal te tekenen, die in het kaartenvak bleek te ontbreken. Enkele jaren later werd zijn kwaliteit als navigator nog eens onderstreept, toen hij meedeed in het Whitbread-team van Pleun van der Lugt op de Equity & Law: na de race, waarover hij een boek schreef, kreeg hij uit handen van Princess Diana de prijs uitgereikt voor de beste navigator.

Die internationale zeilcarrière hield hem echter niet weg van zijn vrienden in Enkhuizen, waar hij actief was in de chartervaart. Hij schipperde al vroeg op platbodems voor Zeilvaart Enkhuizen, werd maatje onder Jan Schoen op de legendarische ‘Nordwind’, die in de Middellandse Zee charterde, en deed samen met Caspar Mooyman zijn eerste stappen in de scheepsbemiddeling.

Die capaciteit bouwde hij enkele jaren later zelfstandig uit tot de meest toonaangevende scheepsmakelaardij op het gebied van klassieke schepen, charterschepen en internationaal varende jachten en schepen. Als beginnend makelaar verkocht hij de eerste ‘Eendracht’, waarmee hij zijn naam vestigde. Hij werd een expert op het gebied van internationale transacties, maar bleef ook een bevlogen adviseur en vraagbaak voor eigenaren van rond- en platbodems, voor wie hij soms wel tot drie keer toe een schip verkocht.

Ondertussen bleef hij zeilen. Hij was, soms samen met anderen, soms alleen, eigenaar van verschillende jachten en zeilde in het verband van de Enkhuizer zeilvereniging ‘Almere’, waarvan hij ook nog enkele jaren voorzitter was, veel van de donderdagavondwedstrijden met Caspar Mooyman.

Ties is 61 jaar geworden. Hij zal worden herinnerd als een bevlogen en gepassioneerde zeiler, die te vroeg in zijn leven een grote schare vrienden en kennissen achterlaat.

Op dinsdag 8 januari is er gelegenheid tot condoleance. Iedereen die Ties gekend heeft is van 13:30 tot 15:30 welkom in De Dromedaris, Paktuinen 1, 1601 GD Enkhuizen.

De uitvaartplechtigheid vindt daarna plaats in besloten kring.