Nieuws

’s Zomers geen spinazie – LVBHB Jubileumboek

Een nieuw LVBHB boek ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan. Suzanna Markusse beschrijft aan de hand van interviews het primitieve en avontuurlijke bestaan aan boord van voormalige bedrijfsvaartuigen in de jaren 1960/70.

“Erfgoedpioniers … hoeders historische binnenvaartvloot: van vrachtschip naar varend woonschip”. De ondertitel geeft aan wat het boek verhaalt: meer dan 20 interviews met mensen die in de jaren zeventig van de vorige eeuw zich als eersten in hebben gezet voor het behoud van het varend erfgoed. Voor veel oudere eigenaren en bewoners van een historisch vrachtschip is dit een ’ja-weet-je-nog’ ervaring, voor de jongeren een mooi beeld van hoe het allemaal zo gekomen is. Geen vaste ligplaats en geen faciliteiten maar wel saamhorigheid, inventiviteit en flexibiliteit. Varen op een autokaart, kunst maken op het Wad, kennisuitwisseling zonder internet, actievoeren, onbegrip van familie en vrienden en af en toe een illegaal stroomdraadje naar een lantaarnpaal …  het komt allemaal aan bod.

Het betreft een gebonden uitgave met harde kaft en maar liefst 296 pagina’s. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s en illustraties uit privécollecties van de 22 deelnemers. Meer info (en bestellen) via de website van de LVBHB: ‘s Zomers geen spinazie – LVBHB – Het Historisch Bedrijfsvaartuig