EvenementenFVEN nieuws

Nationale Historische Reddingbootdag Lelystad 16 juni

Dit jaar organiseert KNRM Lelystad wederom de Nationale Historische Reddingbootdag, tegelijk met de Nationale Oldtimerdag. Er is dus weer een heleboel te doen in en rond de haven.

Twee weken geleden berichtten wij over de Nationale Reddingbootdag ter gelegenheid van 200 jaar KNRM. Op 16 juni (vaderdag) vind in Lelystad de Nationale Historische Reddingbootdag plaats.

De officiële opening vindt om 10 uur plaats door wethouder Sjaak Kruis van Lelystad en Anneke Salden, hoofd marketing, communicatie en fondsenwerving van de KNRM. We zullen weer diverse mooie oude reddingboten mogen ontvangen. Op het moment van schrijven zijn dit:

Brandaris Insulinde
Hilda Tjerck Hiddes
De Zeemanspot Cornelius Zwaan
Dorus Rijkers Gebroeders Luden
De Casparis Johanna Louisa
President Steyn Bernard van Leer
Knokkels Kurt Carlsen
Prins Hendrik

“Op dezelfde dag vindt hier ook de Nationale Oldtimerdag plaats”, vertelt  mede-organisator Arnold Bel over het ontstaan van de Historische Reddingboot Dag. “Omdat het boothuis door de honderden geparkeerde oldtimers minder goed bereikbaar is, stationeerden we ons op deze dag altijd in het reddingstation. In gesprek met enkele deelnemers kwamen we op het idee om zelf iets met historische reddingboten te organiseren.” En zo geschiedde. Elk jaar varen zo’n 500 bezoekers tegen een vergoeding mee op een van de historische reddingboten. Vanwege het 200-jarige jubileum van de KNRM, mogen donateurs (met gezin) alleen dit jaar op vertoning van hun donateurspas gratis meevaren. Een cadeau aan onze donateurs. Meevaren is niet gegarandeerd en afhankelijk van de drukte (vol = vol) en de weersomstandigheden. Enkele reddingboten die verwacht worden, zijn de Brandaris van Terschelling, de Insulinde uit Den Helder, de Bernard van Leer uit Scheveningen en de Gebroeders Luden uit Lauwersoog. Bel: “Deze laatste is van de Carlot-klasse, waar er sinds de jaren ’60 maar vijf van zijn gemaakt. We hopen dat we ze kunnen tonen op 16 juni.”

Rondom het reddingstation vinden meer activiteiten plaats. Zo zijn er marktkramen met oude maritieme ambachten, kan er gevaren worden met kleine radiografische bootjes en is een historisch wippertoestel uit Westkapelle te zien.

Deze reddingbootdag is voor iedereen, men hoeft dus geen donateur te zijn zoals op de jaarlijkse donateurs-reddingbootdag. Maar donateur worden mag natuurlijk altijd!

Klik hier voor meer informatie op de KNRM website.