Nieuws

Replica vikingschip vaart over Sneker wateren: “Het lag in drie stukken”

Het vikingschip van ROC Friese Poort in Sneek is te water gelaten. De replica uit 1030 is overgekocht van het Fries Museum en gerestaureerd door verschillende studenten. “Het schip lag in drie stukken, want het paste niet in de lift. Toen was de opdracht: maak het maar drijvend! Dat heeft drie jaar geduurd.” zegt student Merle Lindhof. Zij heeft meegeholpen met de restauratie.

“Leuke uitdaging”
Het was nogal een klus om het schip op te knappen. Studenten van drie opleidingen; Bouw, Maritiem en Mediavormgeving, hebben allemaal geholpen. “Dan moet je wel heel goed kunnen communiceren”, zegt docent Friso Wannekes, “Dus dat is wel een leuke uitdaging. Het roer moest namelijk een modern roer worden. Dat moeten studenten Bouw dan weer uitleggen aan Maritiem. Zo gaat het natuurlijk ook in het echt.”

“Voor ons is het ontzettend belangrijk om in de regio dit soort projecten neer te zetten”, zegt Bas Daanje, directeur van ROC Friese Poort in Sneek, “Echt vakmanschap voor onze studenten: veel bijleren en dan ook nog eens met zo’n historisch project. Dat is zeer waardevol.” “We hebben nu ook een blijde gebouwd voor de Middeleeuwen tentoonstelling. Die heeft een plek gekregen in een openluchtmuseum in Zeeland. Nu hebben we een project in gedachten over Koning Redbad”, zegt Callens.

Toch is zo’n schip natuurlijk nooit helemaal klaar, zegt Wennekes: “Het zeil dat erop zit, hebben we bijvoorbeeld geschonken gekregen van de Morgenster. We willen het snijwerk nog afmaken. Komende zomer zullen we er testvaarten mee doen.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Friesland

Afbeelding: FB Friese Poort