Nieuws

Kleine Kunst op twaalf historische schepen in Zutphen

Het festival “Kleine Kunst aan Boord” in de Museumhaven in Zutphen speelt zich volgende maand op twaalf verschillende schepen af. Dat is een record. De Museumhaven is om de twee jaar het decor voor artiesten van singer-songwriters tot poppenspelers, oftewel beoefenaars van Kleine Kunst (met twee grote K’s). Ook om de twee jaar is hier het festival “Verhalen aan Boord”. In 2022 werd dat een speciale editie omdat door de lage waterstand alle schepen scheef waren komen te liggen.

Bij het vooroverleg, maandagochtend, over de editie van “Kleine Kunst” die op zaterdag 19 augustus gepland staat, liggen alle schepen recht. “Al is het water wel weer aan het zakken”, zegt Nelly van de Velden, eigenaar van het uit 1896 daterende Brugschip. Af en toe komt er beweging in het schip, veroorzaakt door de zuigende werking van scheepvaart op de IJssel aan de andere kant van het bloemrijke dijkje. De verwachting is dat de twaalf schepen ook in augustus voldoende water onder zich zullen hebben. “In de tussentijd wordt de haven uitgebaggerd.”

Het programma voor 19 augustus ligt nog niet vast, zeker is alleen dat het festival groter wordt dan de vorige drie keren. Nooit eerder werd er op zoveel schepen tegelijkertijd kunst bedreven. Tot de deelnemers horen de drie mannen aan tafel: de Zutphenaren Jan Alfrink en Ron Vernout en Vordenaar Gery Groot Zwaaftink. Wat ze gaan doen? “Met marionetten het verhaal van De Kleine Prins tot leven brengen” (Alfrink). “Een luisterliedjesprogramma voor alle leeftijden” (Vernout). En Groot Zwaaftink: “Ben er nog niet helemaal uit, maar ik ga zeker iets doen met het fascinerende wetenschappelijke feit dat wij als mensen zijn opgebouwd uit koolstof- en waterstofatomen die altijd al hebben bestaan. Oftewel: Wie zijn wij? Wat is tijd?” Klinkt als zware kost, maar de Vordense troubadour maakt daar ongetwijfeld iets lichtvoetigs van.

Lees het gehele artikel op de bron: Contact Zutphen