Nieuws

Reddingboot Brandaris komt na 100 jaar weer aan op Terschelling

Alsof het honderd jaar geleden was, is de reddingboot Brandaris II zondag aangekomen op Terschelling. Net als in 1923 werd de (toen nog nieuwe) reddingboot opgewacht door de burgemeester. De reddingboot Brandaris was in 1921 spoorloos vergaan in een zware storm, de oorzaak is nooit achterhaald. Vier redders zijn daarbij om het leven gekomen. Daarna moest er een nieuwe reddingboot komen, met dezelfde naam. Op 19 maart 1923 werd deze met veel bombarie onthaald op het eiland.

In de 37 jaar erna redde de tweede Brandaris meer dan 500 schipbreukelingen, vaak onder zware omstandigheden. Het schip zwierf daarna jarenlang door binnen-en buitenland, tot de Stichting Museumreddingboot Terschelling het van de sloop redde. De Brandaris II zou eerst aan wal komen te staan. Maar ondertussen is het schip weer zeewaardig. “We hebben er jaren aan gewerkt om het voor elkaar te krijgen”, vertelt Aike Lettinga van de stichting.

In het kader van haar 100 jarig bestaan zal de ‘Brandaris’ op 2 juni afmeren bij het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder, tezamen met haar eveneens honderdjarige halfzuster, de reddingboot ‘Dorus Rijkers’. Daar zal worden herdacht dat het Dorus Rijkers Fonds ook honderd jaar bestaat. Dit Fonds, dat aanvankelijk is opgericht om steun te bieden aan armlastige oud-redders, heeft onze Stichting bij de diverse restauraties van onze drie historische reddingboten in belangrijke mate financieel gesteund. Beide boten zijn door het Dorus Rijkers Fonds uitgenodigd om onderdeel te zijn van de festiviteiten in de oude Juttersstad.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland