Nieuws

Prinses Beatrix reikt Zilveren Anjer uit aan Vlissingse erfgoedredder Wesley Sekewael

EOC
FVEN

Hij was één van de oprichters van Museum Scheldewerf en redde de stoomhijskraan van de sloop. Wesley Sekewael (29) heeft vandaag uit handen van Prinses Beatrix de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds ontvangen. Hij is de jongste laureaat ooit. De ceremonie vond plaats in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Vlissinger zet zich al 15 jaar met succes in voor het industrieel erfgoed in Vlissingen.

Een maand geleden werd bekend dat Sekewael zou worden onderscheiden. ,,Familieleden werkten generaties in de scheepsbouw. Allebei mijn opa’s werkten op de Scheldewerf; de één was elektrisch lasser, de ander plaatconstructiewerker”, vertelde hij toen over zijn drijfveren om de roemrijke geschiedenis van scheepswerf De Schelde levend te houden.

Nationaal railmonument van sloop gered
,,Wesley Sekewael zet zich met zijn 29 jaar al ruim 15 jaar vrijwillig en met passie in voor het Vlissingse industriële erfgoed en dat van de voormalige scheepswerf de Schelde in Vlissingen, die van grote betekenis is geweest voor de Nederlandse en internationale scheepsbouw”, meldt het Prins Bernhard Cultuurfonds. ,,Als 21-jarige regelde hij al particuliere giften om stoomhijskraan Schelde nr 38 als nationaal railmonument van de sloop te redden. De kraan werd in zes jaar tijd onder zijn leiding gerestaureerd door technische vrijwilligers, waardoor deze weer functioneert en in 2021 een definitieve locatie kreeg naast museum de Scheldewerf in Vlissingen.”

Lees het gehele artikel op de bron: PZC

Beeld uit de tijd dat er nog meerdere stoomkranen actief waren, afbeelding: Stichting Stoomhijskraan Schelde 38